Дотримуйтесь сівозміни

Вирощуючи ту чи ту культуру на своїй ділянці, городники, крім задоволення, розраховують отримати і добрий урожай. Однак для цього необхідно дотримуватись певних правил. Одним із головних є застосування сівозміни.

Основний принцип сівозміни полягає в тому, що чергувати культури на площі слід таким чином, щоб на попереднє місце вирощування вони поверталися не раніше, ніж через 3-5 років. За можливості цей термін доцільно збільшити. Якщо не дотримуватися сівозміни, можуть виникнути серйозні проблеми. По-перше, чисельність шкідників та хвороб, що вражають овочеву культуру, яку ви вирощуєте тривалий час на одному місці, з кожним роком буде збільшуватися і досягне критичної межі. По-друге, внаслідок цього погіршиться стан ґрунту, він буде виснажуватися, значно порушиться баланс поживних речовин. Отже, чергування культур дозволяє раціональніше використати запас поживних речовин у ґрунті, зменшити кількість шкідників та збудників хвороб і, як наслідок, значно підвищити врожай (на 20-30 %). Для цього потрібно знати до якої ботанічної родини належать рослини, після якого попередника краще ростуть, їх вимогливість до поживних речовин та умов вирощування.

Плануючи розміщення культур, площу доцільно розділити на 4-8 однакових ділянок. Їх кількість, звичайно, залежить від розміру вашого городу, смаків та потреб. Розподіляючи основні культури, не забудьте відвести окрему ділянку під багаторічні овочі (ревінь, щавель, хрін, спаржа, багаторічні цибулі тощо), які ростуть на одному місці 5-8 років. Вони тіневитривалі, тому можуть рости біля ягідників, парканів чи стіни. На окремій ділянці культивують овочі однієї родини або однаково вимогливі до родючості ґрунту та агротехніки вирощування. При цьому слід зважати, що огірки, картоплю, капусту (крім брюссельської та кольрабі) краще висаджувати на ділянці, де восени вносили гній. А от моркву, буряк, редиску, редьку, цибулю, помідори, перець та баклажани краще вирощувати на наступний рік після внесення гною.

Багаторічною практикою та дослідами наукових установ визначено кращі попередники для різних овочевих культур. Так, капусту найкраще висаджувати після картоплі, помідорів, огірків, цибулі, бобових та коренеплодів (крім редиски та редьки). Для столових коренеплодів (моркви, буряка, редиски, редьки) кращими попередниками будуть огірок, капуста (крім редиски та редьки), картопля, під які вносили гній, а також помідори та бобові (крім фасолі). Не слід їх вирощувати після інших коренеплодів, оскільки вони вражуються тими ж хворобами. Овочеві культури родини пасльонових (картоплю, помідори, перець та баклажани) доцільно вирощувати після огірків, кабачків, гарбузів, цибулі, капусти та бобових. У жодному разі не висаджуйте картоплю після помідорів чи навпаки. Цибулю та часник вирощують на одній ділянці після огірка, помідора, ранньої капусти та картоплі, тобто після культур, які рано звільняють город восени. Гарбузові культури (огірок, кабачок, патисон, гарбузи) посадіть на ділянці, де росли помідори, картопля, капуста. Квасолю, горох та біб висівають на ділянках після огірка, цибулі, пасльонових, коренеплодів на другий або третій рік після внесення гною. Зеленні овочеві культури краще розмістити після таких попередників як огірок, капуста, картопля. Крім того, зеленні часто використовують для ущільнення інших культур, а бобами та квасолею обсаджують грядки.

Використовуючи ці знання, можна скласти схеми сівозмін самостійно, враховуючи смаки та потреби своєї сім’ї. Приведемо кілька таких схем:

l картопля – капуста – помідори – огірки – столові коренеплоди – збірна ділянка (зеленні, бобові та інші культури, потреба в яких невелика);

l огірки – столові коренеплоди – помідори, перець – зеленні та бобові – картопля – капуста;

l морква або буряк – картопля чи помідори – зеленні культури (2-3 обороти) – огірки – капуста;

l помідори або огірки – зеленні культури – рання картопля – морква чи буряк – рання або цвітна капуста.

Якщо не вистачає окремих ділянок для вирощування тієї чи тієї культури, їх можна вирощувати сумісно. Так, моркву, буряк, редиску, редьку можна вирощувати на одній ділянці із цибулею, часником; помідори з огірками; зеленні із капустою. Тобто, підбирають такі культури, які потребують однакового догляду та не мають спільних хвороб.

Наостанок кілька простих порад:

– чергуйте культури, які утворюють коренеплоди, із тими, що формують надземні органи (морква – капуста);
– на ділянці, де торік отримали низький урожай тієї чи тієї культури, не вирощуйте овочі тієї ж групи (цибуля – буряк, картопля – помідори).

Схему сівозміни та розмір кожної ділянки бажано щороку записувати.