Чай нікому не завадить

Удома і на роботіЗ-поміж продуктів широкого вжитку чільне місце займає чай. Цей ароматний напій, що зігріває душу й додає бадьорості, ніколи й нікому не завадить. Його можна пити, насолоджуючись, у лютий мороз і в спеку, вдома на кухні, й за святковим столом, в кав’ярні чи ресторані й на роботі. Скажімо, у Китаї цей продукт – не лише бізнесовий товар, а й елемент культури, повсякденна потреба. У VIII ст. тут було встановлено суворі правила заварювання чаю, а у другій половині X ст. відбулася...

Гурмани смакують з медом

Багато з нас починає ранок із чашки ароматного чаю, аби нарешті прокинутись та отримати заряд бадьорості на весь трудовий день. Цей заряд надає алкалоїд чаю, тобто кофеїн. Адже чай – один із продуктів, що містить найбільше кофеїну.Років десять-п’ятнадцять тому на Україні здебільшого вживали чорні сорти чаю. Нині ж популярним став зелений. Його п’ють з медом вибагливі гурмани, а також ті, хто витримує дієту задля схуднення. Який чай швидше бадьорить – чорний чи зелений? Це визначили фахівці...

Яка користь від кофеїну?

Кофеїн – це різновид метилксантинових сполук, які містяться в понад 60% продуктів рослинного походження, але найбільше їх в листках чаю і кавових зернах. Хоча в зернах кави удвічі менше. Але кава сильніше стимулює, тому що під час приготування ми її кладемо в чашку більше, ніж заварки. Якщо для приготування склянки чаю беремо 2 грами сухої заварки, то в чашку кави кладемо зазвичай 8 грамів молотих зерен або концентрованої розчинної кави. Проте кофеїн чаю, що пов’заний із таніном, м’якший і не...