Гурмани смакують з медом

Багато з нас починає ранок із чашки ароматного чаю, аби нарешті прокинутись та отримати заряд бадьорості на весь трудовий день. Цей заряд надає алкалоїд чаю, тобто кофеїн. Адже чай – один із продуктів, що містить найбільше кофеїну.

Років десять-п’ятнадцять тому на Україні здебільшого вживали чорні сорти чаю. Нині ж популярним став зелений. Його п’ють з медом вибагливі гурмани, а також ті, хто витримує дієту задля схуднення. Який чай швидше бадьорить – чорний чи зелений? Це визначили фахівці громадської організації «Експертиза», вперше в Україні протестувавши 13 зразків зелених та 15 чорних чаїв.

Лабораторні дослідження показали, що першість за вмістом кофеїну належить зеленим сортам. Так, в одному пакетику зеленого напою кофеїну міститься більше 71 мг, тоді як у пакетику чорного його вміст не перевищував 71 міліграма. А найбільше кофеїну  було в групі зелених чаїв без ароматизаторів – понад 80 мг в чашці напою.

Окрім вмісту кофеїну експертів цікавили ще й вміст вологи та вага. У всіх протестованих зразках відсоток вологи не перевищував 8%, що відповідає нормі. Зате  в пачки і чорного, і зеленого чаю торгової марки Quality, що містить найбільше кофеїну, недоклали заварки відповідно  11,7 та 1,7 грама, а в упаковку чорного чаю Magret – 1,5 г. Допускається ж лише 0,5 г недоважування.