Тримаються своїх рейтингів

Якби вибори до Верховної Ради відбулися найближчої неділі 3-відсотковий бар’єр подолали б такі політичні партії та виборчі блоки: Партія регіонів (22% від загальної кількості опитаних), БЮТ (14,7%), Блок «Наша Україна» (13,8%), Соціалістична партія України (6%), народний блок Литвина (5,8%), Комуністична партія України (3,4%), Близький до подолання 3-відсоткового бар’єру – Громадський блок ПОРА-ПРП (2,8%) та Блок Наталії Вітренко «Народна опозиція» (2,5%). Такі соціологічні дані отримав Інститут соціальної та політичної психології АПН України.

Партія регіонів найвищий рівень підтримки має на Донбасі, в АР Крим та інших регіонах сходу і півдня України, що не важко було спрогнозувати. БЮТ домінує в центральних регіонах, а на північному сході, в Києві та західних областях (крім Галичини) практично на рівних змагається за першість із «Нашою Україною». У свою чергу «Нашу Україну» найбільше підтримують у Галичині. Соціалістична партія продемонструвала порівняно сильні позиції в центрі та на північному сході; Народний блок Литвина – в Криму, в центрі та в Києві.

На тлі кампанії зі збору підписів за проведення референдуму щодо вступу України до НАТО та ЄЕП, усупереч очікуванням, спостерігається певне послаблення антинатівських і деяке посилення антиєепівських настроїв. Проти вступу до НАТО сьогодні висловлюються 46,1% респондентів, тоді як у липні 2005 року їх було 55%. Проти вступу до ЄЕП у разі проведення референдуму мають намір голосувати 31% опитаних, хоча ще в липні цей показник становив лише 24,5%. За вступ до НАТО на час опитування проголосували б 30,6% респондентів, за вступ до ЄЕП – 42,2%, близько 30% не пішли б на референдум.

Як бачимо, за насичений політичними подіями і протистояннями рік, громадська думка не мала кардинальних змін і рейтинги політичних гравців не значно знизилися чи підвищилися.