У Клубі мерів буде сауна й пиво

В Україні на одну громадську організацію стало більше. Її назва – Клуб мерів. Серед 21 засновника – міські голови Прилук, Козятина, Хуста, Нетішина, Лубен, Вугледара та ін. Безпосередню участь у створенні клубу взяли також віце-президент фундації «Україна – США» Маркіян Білинський, директор Програми партнерства громад Марта Коломієць та ще кілька радників цієї структури.

– Українсько-американська програма партнерства громад із поширення досвіду місцевого самоврядування (ППГ) уже дев’ятий рік функціонує в Україні, – каже Марта Коломієць. – Фінансує її Агентство міжнародного розвитку США. Завдяки програмі налагоджено партнерські відносини між українськими та американськими містами. Вона сприяє обміну досвідом між органами місцевого самоврядування.

Як зазначив міський голова Славутича й водночас президент Клубу мерів Володимир Удовиченко, американці нам нічого не нав’язують. Вони лишень передають надбаний десятками літ власний досвід. Скажімо, яким чином досягти відповідного рівня життя? А ми в свою чергу маємо зробити все можливе, аби цей нелегкий шлях подолати мінімум за 10–20 років. А не за століття, як дехто з наших «доброзичливців» пророкує.

Отже, Клуб мерів – український аналог громадських організацій фахівців самоврядування, що існують у демократичних країнах. Проте взірцем у роботі, за словами одного з учасників новоствореної структури Вадима Прошка, є організація менеджерів міст США.

– На теренах країни доволі успішно функціонує Асоціація міст України та громад. Ми не маємо намірів перехоплювати тамтешню ініціативу, – стверджує пан Удовиченко. – Одначе місію Клубу мерів убачаємо в розвитку місцевого самоврядування. Мріємо на ділі реалізувати гасло: «Держава і місцеве самоврядування – партнери, а не суперники». Українці нарешті мають навчитися облаштовувати гідне життя в кожному місті, селищі, селі.

Учасники новоствореної громадської організації не женуться за кількістю. Вони не планують залучати до Клубу мерів, скажімо, усіх керівників українських населених пунктів. Для плідної роботи структури достатньо 60 – 80 фахівців із питань самоврядування. Проте для охочих двері тут, звісно, не зачинятимуть. Активні люди зі свіжими і прогресивними думками в напівзакритій організації завжди бажані.

– У декого, безперечно, може виникнути цілком логічне запитання: навіщо створили ще одну організацію? Мовляв, за кількісним показником їх в Україні не бракує, розмірковує один із засновників клубу, міський голова Кам’янця-Подільського Олександр Мазурчак. – Скептикам поспішаю відповісти: наша організація, так би мовити, персональна. Вона об’єднує насамперед, не побоюсь цього патетичного слова, особистості. До роботи залучено місцевих голів із чималим відповідним стажем роботи. А досвід, як відомо, серйозна рушійна сила в будь-якій справі. Окрім того, згідно зі статутом, до організації мають право приєднуватися фахівці в галузі місцевого самоврядування, котрі не один рік відпрацювали в органах влади. На мою думку, така структура має хороше майбутнє. Адже в ній акумулюватимуться нагальні проблеми й водночас відпрацьовуватимуться механізми їх розв’язання.

Стартовий крок Клубу мерів – створення майстер-класу для молодих керівників громад. На перше робоче засідання вони планують зібратися в Кам’янці-Подільському. Тамтешній дбайливий господар пан Мазурчак, звісно, поділиться досвідом розвитку туризму в його рідному місті. Між іншим, на цю справу з держбюджету перепало шість мільйонів гривень. Грошей ледь вистачило на впорядкування історичних пам’яток. Решту 30 мільйонів – на розвиток інфраструктури – вдалося віднайти, прискіпливо вивчивши відповідну американську методику.

– Тепер не соромно всіх охочих запросити до найкращої в Україні сауни. Безперечно, буде й пиво, – напівжартома, напівсерйозно, але з гордістю зауважив кам’янець-подільський мер.