Тромб на Кільцевій

Значна кількість транспорту в столиці змушує терміново шукати рішення, як відвести його потоки з міста. Постає питання будівництва об’їзної траси. Але то перспектива. Нині ж столична влада переймається планами оновлення транспортних розв’язок на Великій Кільцевій дорозі. Проблемні місця кияни оглядали разом із керівниками «Укравтодору» та Південно-Західної залізниці.

Цією дорогою щодоби проїздить до 40 тисяч автомобілів. Найвужча її ділянка – Жулянський шляхопровід, який називають тромбом: часто-густо тут виникають багатокілометрові пробки й аварії. Реконструкція передбачає будівництво розв’язок по обидва боки залізниці, двох підземних переходів і розширення самого шляхопроводу.

Наступний об’єкт – продовження Великої Кільцевої дороги. Її ділянка від Гостомельського до Мінського шосе успішно діє. У подальшому траса проляже до перетину з вулицею Богатирською. Як ведеться будівництво, нам розповів генеральний директор комунальної корпорації «Київавтодор» Володимир Жуков:

– Відрізок від вулиці Рокоссовського до Богатирської вартістю 12 мільйонів гривень «Укравтодор» і ми будуємо разом. Свою частину ми завершуємо. Далі потрібно на майбутню трасу навезти близько 1 млн. кубометрів ґрунту. Загальна вартість другої черги дороги – близько 100 мільйонів гривень. Угоду про реалізацію цього проекту було підписано столичною держадміністрацією та попереднім Мінтрансом.

Ми попросили Київського міського голову розповісти, чи діє ця угода після зміни урядів.

– Перше порозуміння з Міністерством транспорту у нас було три роки тому, коли ми провели з ним спільну колегію КМДА, – зазначив Олександр Омельченко. – На жаль, за 10 років моєї роботи на посаді міського голови змінилося 15 урядів. Не встигаємо звикнути до нових міністрів. Ми повернемося до тієї колегії, її протоколу. Нині керівництво Південно-Західної залізниці і «Укравтодору» ставляться до проблем Києва по-державному. Підпишемо з ними спільні протоколи про наміри, спільні розпорядження, і проблеми автомагістралей, мостів, тунелів і всіх зупинок розв’язуватимемо разом і в комплексі.