Українці ідуть!

Почин братів Кличків уже підхопили інші: Україна має чотирьох світових чемпіонів з професіонального боксу. Але ще цього року володарів золотих поясів з українською пропискою може стати більше. Саме такий висновок напрошується після публікації найсвіжіших боксерських номінацій.

Дзиндзирук. Броварський атлет не має рівних у першій середній вазі за версією WBO. Його перевага над опонентами настільки велика, що бажаючих кинути виклик українцеві знайти дуже важко. Либонь, саме з цієї причини, а може, щоб урізноманітнити вибір, промоутери Дзиндзирука вийшли на яскравого представника іншого професіонального об’єднання – WBA. Мова про Реду Зама-Зама, Інтерконтинентального чемпіона і п’ятого в офіційному реєстрі претендентів найдавнішої професіональної організації в боксерському світі. Зам-Зам за походженням ліванець, але виступає за Данію. Його вважають найперспективнішим бійцем у першій середній вазі, що засвідчують і результати – 23 перемоги в 23 поєдинках, у тому числі – десять нокаутом. Післязавтра новоспечений скандинав змагатиметься з доволі посереднім опонентом – Карлосом Донкісом (13 перемог і 6 поразок). А вже 19 травня, якщо зацікавлені сторони порозуміються, Зам-Зам і Дзиндзирук зійдуться в Гамбурзі. Промоутери нашого боксера вважають, що травневий бій започаткує серію об’єднальних змагань і в цій ваговій категорії.

Котельник. Львів’янин, якого в Європі вперто іменують Андресом, але насправді він Андрій, зберіг першу претендентську позицію в категорії до 63 кілограмів за версією WBA і після другої невдалої спроби відібрати золотий пояс у Сулеймана М’Байє. Котельник змагався з французом двічі, й обидва рази судді фіксували сумнівний результат. Цього разу промоутери українця навіть спробували офіційно опротестувати нічийний підсумок. Однак після відповідних консультацій і перемовин з командою суперника зійшлися на тому, що потрібно провести третій і вирішальний матч. Керівництво Всесвітньої боксерської асоціації заперечень не має, начебто не проти й сам М’Байє, але договірний процес може й затягнутися: принципових розходжень поки що чимало. І все-таки існує цілком реальний варіант, що титульний бій відбудеться ще до кінця весни.

Вірчис і Дмитренко. Суперваговики другої хвилі, як називають наших «німців», прогресують особливо відчутно. Втім, більшою мірою це стосується їхніх позицій в актуальному світовому реєстрі. Володимир Вірчис увійшов до чільних десятків у всіх чотирьох основних номінаціях! Київський боксер четвертий в рейтингу WBC, сьомий – за версією WBA і дев’ятий в чільних списках IBF і WBO. Олександр Дмитренко з Євпаторії четвертий в номінації WBO, дев’ятий – за списками WBC і одинадцятий – за версією WBA. Однак обидва мають очевидний недолік: вони «засиділися» в Європі, так і не спробувавши сили за океаном. Це позначається не лише на їхній популярності, а й на спортивному рівні. Минулої суботи Дмитренко просто «перебив» американця Денні Бетчельдера, продемонструвавши доволі посередній бокс і пропустивши силу-силенну ударів опонента. Хоча за потенціалом його називають «третім Кличком» навіть німці, котрі наших уславлених братів обожнюють. Схоже, це зрозумів і Клаус-Пітер Коль. Подейкують, одразу після суботнього бою він пообіцяв українцеві організувати міні-турне до США. Коль, який розлучився з Кличками в суді, марить своєрідним реваншем і готує до цього Дмитренка. Звісно, усвідомлюючи, що спочатку «вбивця з обличчям дитини», як іменують кримського боксера в Європі, має пройти випробування справжніми заокеанськими профі.