Волоссю корисно дружити з кропивою

Кожен із нас хоч раз у житті мав мороку з лупою. Це не тільки неприємно і неестетично. Це проблема медичного характеру, яка свідчить про певні порушення в організмі.

Що варто знати? Поява лупи може бути наслідком діяльності мікроскопічного гриба, який постійно живе на шкірі голови. Зазвичай, ви його навіть не помічаєте, але за несприятливих умов він починає поводитися агресивно. Зокрема, активізувати цей гриб можуть несприятливе навколишнє середовище, стрес, хронічна втома, прийом гормональних препаратів, зневоднення організму, нестача вітамінів В6, B12, F і мікроелемента селену.
 Більшість шампунів від лупи лише змивають верхній шар лусок, борючись із симптомами, а не причиною лупи – грибом. Дієвішими є спеціалізовані  засоби проти гриба.

Шукайте причину
Причини: суха лупа виникає через порушення клітинного обміну.  Якщо сальні залози виділяють обмаль жиру, шкіра голови суха, величезна кількість клітин накопичується на поверхні й починає лущитися. Іноді, щоб зволожити шкіру голови, достатньо відновити нормальний водний баланс в організмі, тобто пити більше води – близько 2 л на добу.
Якщо після миття голови волосся починає дуже блищати, а луска лупи, що з’явилася, велика і її небагато, то це жирна лупа. Вона не так помітна, як суха. Луска «маскується», прилипаючи до шкіри голови. Утворюються жирові скупчення, шкіра запалюється, гинуть волосяні фолікули, волосся випадає.

Лікуйте вчасно
Чудово відновлюють мікрофлору поверхні шкіри голови, а відтак нормалізують її стан засоби, які  ви можете приготувати самі. Скажімо, настоянку кропиви. Заваріть столову ложку сухої подрібненої кропиви склянкою окропу, залиште на добу, потім процідіть. Двічі на тиждень (можна частіше) втирайте розчин у шкіру на ніч, волосся не споліскуйте, а вранці вимийте його шампунем від лупи. Курс лікування – 2 місяці.
Якщо у вас жирна лупа і випадає волосся, 2-3 рази на тиждень використовуйте настоянку календули. Втирайте розчин у шкіру голови, після чого голову закутайте рушником на 30 хвилин. Змийте теплою водою.