Прес-тур туди, де школу опалюють соломою, а цех – тирсою

Нещодавно на запрошення голови Вінницької облдержадміністрації Олександра Домбровського на Поділлі побувала делегація столичних журналістів.

Ми відвідали три об’єкти, де використовують альтернативні види пального.
ТОВ “Барлінек Україна” спеціалізується на виготовленні натуральної трьохшарової паркетної дошки. Щомісяця підприємство переробляє 3,5 тисячі кубічних метрів деревини. Але цікаве воно не тільки цим. Тут застосовують сучасні енергоощадні технології, вентиляційні системи, побудовано сучасну котельню, що працює на звичайній тирсі, якої, самі розумієте, на підприємстві не бракує. Планується, що після введення в експлуатацію виробничого комплексу №2 котельня опалюватиме не лише цехи, а й сусідній житловий масив. Її потужності дають змогу обігрівати й оселі городян.
“Три тонни соломи можуть замінити тисячу кубічних метрів газу”, – таку тезу на засіданні колегії облдержадміністрації виголосив пан Домбровський. Певною мірою підтвердити її слушність мала поїздка в село Струтинку Липовецького району. Тамтешня школа опалюється саме соломою. Директор навчального закладу Любов Багатова не може натішитися. Каже, що за всі тридцять років, відколи стоїть школа, так тепло у класах ще не було. А все завдяки теплогенератору, який змонтували у грудні минулого року. Коштує агрегат 196 тисяч гривень. Гроші виділила обласна влада.
Голова Липовецької райдержадміністрації Василь Балдинюк каже, що далеко не всім ідея перейти на опалення соломою припала до душі. Скептики радили згадати, яке століття надворі… Але коли теплогенератор запрацював і ртутний стовпчик на шкільному термометрі став стабільно сягати необхідних за стандартами вісімнадцяти градусів, опонентів новації враз поменшало. Окрім ефективності, ще й відчутна економія коштів. Щоб обігріти чималеньке приміщення – 3 тисячі квадратних метрів – щодоби спалювали тонну вугілля. Нинішня ціна “чорного золота” – 550 гривень за тонну. Соломи ж потрібно щонайбільше півтори тонни, це 90 гривень. От і рахуйте. Установка, до речі, виробляють її в Рівному, за данською технологією, має міні-комп’ютер,  що дає змогу регулювати температурний режим. Паливо, себто солома, може бути в тюках і рулонах. “У рулонах краще, – запевнив тамтешній працівник, – довше горить. Але тюки можна закидати в топку вручну”, – додав екс-кочегар, а нині оператор теплогенератора.
Останнім пунктом наших відвідин було село Струтинка того ж таки Липовецького району. Як зазначалося в довідці для учасників прес-туру, “там живе місцевий умілець, який створив невеличке підприємство з виробництва біодизеля. Крім того, він має невеличке господарство і його техніка працює на цьому самому біодизелі”. Умілець виявився кандидатом технічних наук. Свого часу Ігор Антоник викладав у Вінницькому політехнічному інституті, згодом змінив місто на село, і почав впроваджувати теоретичні знання на практиці. Господарство, співвласником якого є пан Антоник, йменується “Рапсодією”, спеціалізується на вирощуванні ріпаку, сої, соняшнику та елітної квасолі. “Рапсодія” має 18 тракторів ХТЗ, три комбайни американського виробництва. Уже другий рік усі вони працюють на суміші дизельного пального з ріпаковою олією. Такий “симбіоз” дав змогу зекономити лише за сезон 12 тонн солярки. Ігор Петрович чесно зізнається, що у своєму ноу-хау скористався напрацюваннями науковців кафедри двигунів внутрішнього згорання Харківського політехнічного інституту. Блукаючи Інтернетом, натрапив на матеріал про теорію паливного струменя, зацікавився, узявся за реалізацію задуму… Якби справа була економічно невигідною, давно вже б відмовився од неї, а так є доцільність її розвивати.
Ось так на Вінниччині застосовують альтернативні види енергії. За словами губернатора Олександра Домбровського, у цьому напрямі потрібно задіяти такий ресурс, як спиртозаводи. А їх у області аж чотирнадцять.


ДО РЕЧІ
Наступного пленарного тижня Верховна Рада розгляне кілька законопроектів, які стосуються виробництва в Україні альтернативних видів палива. Про це заявив спікер Олександр Мороз на нараді, присвяченій виробництву біопалива в Україні та його законодавчому забезпеченню.
Як повідомили в прес-службі Голови Верховної Ради, Олександр Мороз зауважив, що українські промисловці зацікавлені в реалізації програми виробництва альтернативного палива. Відповідні законопроекти вже готові. На засіданні також обговорили концепцію державної програми з розвитку біопалива.
А народний депутат Григорій Калетник зазначив, що у Верховній Раді сформовано робочу групу з цього питання. Вона таке вивчала іноземне законодавство в цій сфері, а також підготувала кілька законопроектів. Зокрема, вони пропонують дозволити таке виробництво як державним, так і приватним підприємствам, та звільнити їх від сплати ПДВ на
5-10 років. Депутати планують також створити відповідний держкомітет, який відповідатиме за виробництво біопалива.