“Київміськбуд” збудує житло для жертв “Еліта-Центру”

У кінці минулого року Київська міська держадміністрація оголосила конкурс по залученню інвесторів до будівництва житла для постраждалих від афери “Еліта-Центру”. Таких чимало, і кожен із них сподівається на торжество справедливості.

Учора на засіданні спеціальної комісії КМДА було розкрито три конверти, у яких зазначалося ім’я переможця такого конкурсу. В усіх трьох випадках переможець – ВАТ “Холдингова компанія “Київміськбуд”. Як і належить за умовами конкурсу, ця будівельна компанія надала всі необхідні документи: про свої здобутки, фінансові і технологічні можливості, про сплату податків.
Це чи не найбільша будівельна компанія в Україні загалом.
За піввіку свого існування питома вага житла, збудованого нею, становить 77,4 відсотка від загального обсягу житлового фонду столиці.
Тож цілком закономірно, що така організація взяла участь у інвестиційному конкурсі. І – виграла.  Чверть житла, що спорудить “Київміськбуд” на виділених Київрадою ділянках,  отримають постраждальці від аферистів з “Еліта-Центру”.
Перший будівельний об’єкт  – будинок соціально-культурного призначення із підземним паркінгом на Оболоні, на Героїв Сталінграда, 66. Другий – у Деснянському районі (вул. Маяковського, 1-3), третій у Дарниці на перетині вулиць Вірменської та Харківського шосе.
Остаточні результати стануть відомі 19 лютого, після того, як робоча комісія детально вивчить пропозиції переможця інвестиційного конкурсу.
– Інших інвесторів, на жаль, немає, – сказав заступник голови КМДА Денис Басс. – Але ми нарешті зсунемося з мертвої точки і почнемо будувати житло.
До роботи “Київміськбуд” має стати уже навесні. Чому інших інвесторів не зацікавив цей конкурс? Очевидно, вони не готові віддати 25 відсотків свого житла. Наважитися на такий крок з позиції ефективності бізнесу непросто.
До участі у конкурсі запрошували понад 100 будівельних компаній, 60 банків, декілька страхових компаній. Єдина компанія, яка пішла назустріч київській владі, – це “Київміськбуд”.
Частина постраждальців від “Еліта-Центру” незадоволені умовами такого конкурсу.
Але повторного конкурсу на одних і тих же умовах не буде. Як  пояснив Денис Басс,   це суперечило б законодавству.
Нагадаємо, що столичний мер Леонід Черновецький підписав розпорядження про проведення конкурсів із залучення інвесторів для будівництва соціального житла, зокрема, для ошуканих “елітівців”. Відповідний конкурс було оголошено 11 листопада. Пропозиції взяти у ньому участь було надіслано понад 150 компаніям.   
 За інформацією Дениса Басса, загалом у 2007 році заплановано ввести в експлуатацію 141 тис. кв. м для пільгових категорій населення. Це на 40 відсотків більше, ніж минулого року. Насамперед буде введено не менше 48 тис. кв.м житла для тих, хто стоїть на квартирній черзі за програмою “50 на 50”. Іншим же черговикам передадуть до 3000 квартир – на 300 квартир більше, ніж торік.