Що заважає – знесуть, решту залишать

Русанівські сади розташовано на площі 252 га, і вони складаються з 2300 садових ділянок, що розміщені на 32 поперечних вулицях. Воскресенські сади мають площу 96 га і вміщують 930 садових ділянок. Як писала наша газета, траса Подільсько-Воскресенського мостового переходу і майбутньої лінії метрополітену пролягає територією Русанівських садів. Через це 287 дачних ділянок підлягають знесенню.

«Вечірка» докладно розповідала про всі запропоновані дачникам варіанти компенсації. Зокрема, йшлося про виділення нових ділянок в урочищі Горбачиха, надання грошової компенсації, виділення квартир замість дач тощо. Хоча, відверто кажучи, столична влада надто демократично поставилася до ситуації, адже за чинним законодавством у разі зведення об’єктів державного масштабу (саме таким є мостовий перехід і метрополітен) усе, що заважає будівництву, підлягає безумовному знесенню. У цьому ж випадку дачники не погодилися на компенсацію і відповідне добровільне звільнення території, чим поставили під загрозу термін здачі в експлуатацію дуже важливого об’єкта. Більше того, на території садів продовжується незаконне будівництво 2-4-поверхових котеджів з відкритими басейнами та підземними гаражами.

За розпорядженням Київського міського голови було проведено дослідження, яким чином можна вийти із цього становища і які зміни необхідно внести до Генерального плану розвитку столиці до 2020 року. Фахівці дійшли висновку, що Русанівські та Воскресенські сади можна використати за трьома варіантами. За першим – залишити те, що передбачалося Генпланом: забудувати територію висотними будинками. За другим – перетворити їх на райони котеджної забудови, розбивши територію на квартали за допомогою нових вулиць. І, нарешті, залишити за ними статус садів.

Усі ці варіанти було представлено на розгляд містобудівної ради. За словами автора містобудівного обґрунтування збереження чинного статусу території садів Миколи Римар-Щербини, вже точно визначено, що 287 ділянок у складі Русанівських садів, розташованих на лінії пролягання метрополітену, буде знесено. Щодо решти ділянок, то для збереження їхнього статусу садів проектанти пропонують впорядкувати територію, прокласти нові вулиці й розширити існуючі, для чого необхідно знести деяку кількість садових ділянок. Проект передбачає прокладання через сади п’яти-семи вулиць загальноміського і декількох вулиць районного значення. У цьому разі власники Русанівських садів повинні будуть домовлятися безпосередньо між собою про те, як компенсуватиметься втрата частини землі або цілих ділянок тим із них, через чию землю прокладуть нові вулиці. Такий варіант гарантує основній частині мешканців Русанівських і Воскресенських садів, що їхні землі найближчими роками не забудують.

На думку головного архітектора столиці Василя Присяжнюка, із знесенням дач можна почекати років двадцять: «Нехай наші нащадки вирішать, що робити з територією Русанівських і Воскресенських садів». Не погодилися архітектори і з варіантом перетворення садів на район котеджної забудови, бо це дуже дорого обійдеться міському бюджету, оскільки тут немає ні каналізації, ні водопроводу. Крім того, у разі надання садам статусу земель котеджної забудови пожертвувати доведеться не десятками, а сотнями ділянок: адже виникне потреба додаткового зведення дитячих садків, шкіл і торгово-громадських об’єктів. Тому, за словами Василя Присяжнюка, нині для міста пріоритетним є збереження чинного статусу Русанівських і Воскресенських садів. Поки що проект відповідного рішення відправлено на доопрацювання.