Міст позбудеться поганої слави?

З обох боків при в’їзді на Московський міст на минулому тижні встановили спеціальні шумові смуги.  Такий засіб регулювання руху покликаний нанести черговий удар по сумній славі Московського мосту, який столичні водії звуть «мостом смерті».

– Діючих нормативів, що регламентують  встановлення шумових смуг поки що не існує, – каже заступник начальника служби організації дорожнього руху Управління ДАІ Києва Андрій Ющенко. – Поклали їх в порядку екперименту, сподіваючись у такий спосіб зайвий раз нагадати про необхідність зменшити швидкість на аварійно небезпечній ділянці.

Яскраві жовтогарячі смуги поклали навпроти тролейбусних зупинок на проспекті Героїв Сталінграда та біля парку Дружби народів. При наїзді на смуги в кабіні легкового авто з’являється миттєвий шум. Враження таке, наче раптово змінилося дорожнє покриття – з гладенького на більш шорстке. Утім, судячи з усього, такий засіб регулювання руху може вплинути лише на законослухняних водіїв, які й без того слідкують за швидкісним режимом. На цій ділянці швидкість руху обмежена до 40 кілометрів за годину. Наші спостереження підтвердили, що більшість водіїв проїздять шумові смуги, незважаючи на ефект, який ті спричиняють. Звісно це не лежачий поліцейський, рух через який на великій швидкості може спричинити технічні несправності в автомобілі. Тож практична користь від шумових смуг, за винятком шуму, сумнівна. Однак, столичні фахівці впевнені, що користі від такого експерименту чимало.

– Ми очікуємо зменшення швидкості руху на мосту, – зазначає директор КП «Київдорсервіс» Василь Стус. – Окрім цього, шумові смуги – це додаткова зорова інформація, що справляє психологічний ефект і змушує водія бути обережнішим. За великим рахунком, це один зі способів зменшити аварійність на цій ділянці. Не виключено, що він використовуватиметься в комплексі з іншими засобами регулювання руху.