У вині росіяни шукатимуть вину. Чию?

Російська Федерація славну українську оковиту вирішила поки що залишити у відносному спокої. А от на вино Федеральна служба Росії з нагляду в сфері захисту прав споживачів і благополуччя людини – «Роспотребнадзор» – схоже, вирішила накласти анафему. Звісно, після завершення прискіпливої перевірки, яка має завершитися до нового року.

У процесі відповідальної роботи росіяни намагатимуться вивести українських виновиробників на так звану чисту воду. Довести, зокрема, що вино, яке експортується до Росії, наші підприємці виготовляють із молдавської сировини.

– Щодо ситуації з молдавськими виноматеріалами ми безпосередньо вестимемо діалог з Молдовою, – каже заступник міністра аграрної політики України Петро Вербицький. – Хоча заборону на молдавську виноробну продукцію вводити не збираємося.

Водночас пан Вербицький переконаний, що понад 90 відсотків підприємств в Україні напій богів виготовляє тільки із вітчизняної сировини. Проте, на його думку, окремі структури не гребують і чужоземними  виноматеріалами.

– Я, звісно, не міг не чути про такі російські намагання, – сказав у слухавку заступник директора ЗАТ «Бахчисарайський винзавод» В\'ячеслав Нагорний, коли ми зателефонували йому з проханням прокоментувати цю дивну ситуацію. – З якою метою  до подібних дій удаються наші сусіди, важко однозначно відповісти. Либонь, із політичних міркувань. Певно, воліють  молдаванам перекрити, скажемо так, винний кран. А, може, у чомусь притиснути Україну? То й нехай собі «тягають» вина із Франції. Як фахівець скажу: із чиєї сировини виготовлено конкретну продукцію,  визначити майже неможливо. А проте, хай заїжджають, перевіряють. Якщо це принаймні пов\'язано з молдавськими компонентами, нашому підприємству їхні інспекції не страшні: сировина на завод надходить із господарств, поля яких розташовані навколо Бахчисарая.