А поки обігріваємося газом

Чомусь у нас віддавна перше осіннє похолодання всіх працівників відповідних і здавалося б відповідальних служб і відомств застає зненацька, хоча перед цим вони бадьоро рапортують, що до опалювального сезону готові сповна. Не стала винятком, на жаль, і цьогорічна осінь.

Ще 12 жовтня з’явилося розпорядження КМДА про початок опалювального сезону в столиці. Але на визначений у ньому термін – 16 жовтня – мало хто з киян зміг нагріти руки на батареях у своїх помешканнях. Сьогодні вже 19 жовтня, а тепло дійшло ще навіть не в усі дитячі та лікувальні заклади й школи, що вже там казати про звичайні квартири.

На 6 годину ранку вчорашнього дня головний і єдиний постачальник теплової енергії у наші помешкання ЗАТ «Київенерго» забезпечило нею лише 23,8 відсотка споживачів. Тепло стало у 25 відсотках житлових будинків комунальної власності, 14 – відомчих і лише трохи більше 12 – ЖБК та ОСББ. Кращі справи із включенням опалення  у дитячих дошкільних установах, школах та лікувальних закладах. На вчора тепло дійшло до понад 90 відсотків з них. Найбільше потерпають об’єкти соціально-побутової сфери та адміністративні будівлі, лише 5,8 відсотка яких опалюється.

Найкраще підготувалися до сезону у Голосіївському та Дарницькому районах, де всі дітлахи й хворі уже забезпечені теплом. Та й у майже 40 відсотках житлових будинків Голосіївського району вже теплі батареї. До 30 відсотків наближається цифра мешканців, яким не доводиться одягати на себе всі теплі речі, аби хоч якось зігрітися, й у Дніпровському районі.

І хоча у «Київенерго» посилаються на правила КМДА від 7 жовтня 1992 року про те, що на запуск опалювальних систем міським службам надається 12 днів, тобто аж до 28 жовтня, це мало втішає, особливо тих, у кого малі діти, старенькі та хворі. Непокоїть і те, що, за даними служби обліку ВАТ «Київгаз», споживання газу населенням за останніх два тижні, коли температура трималася на рівні 10 градусів, збільшилося на 10-15 відсотків. Унаслідок щодобово столиця перевитрачає 100 тисяч кубометрів газу, або 45 тисяч гривень. Якщо «Київенерго» підключатиме опалення 10-12 днів, кияни додатково спалять мільйон кубометрів газу за фіксованою для населення ціною 500 тисяч гривень.

А ще, без сумніву, у цей час стрімко зросло й споживання електроенергії, бо у торговельній мережі останніми днями найпопулярнішим товаром стали обігрівачі.

Щоправда, у департаменті громадських зв’язків «Київенерго» запевнили, що зазвичай підключення опалення відбувається у значно стисліші терміни. Ніхто спеціально затримувати цей процес не буде. Чимало нарікань довелось вислухати й на адресу житлових організацій, що утримують будинки, бо не всі вони подали до «Київенерго» форму Є8, яка для компанії служить сигналом, що будинок готовий до підключення опалення. У енергокомпанії повідомили, що майже на половину будинків  такої форми досі не подано. Але, навіть незважаючи на це, якщо господарі будинку подають письмове запевнення, що вони готові до підключення,  «Київенерго» йде їм на зустріч. Певне тому, що й самі не підготувалися належним чином до сезону. Недарма ж ситуація навколо «Київенерго» викликала тривогу у Мінпаливенерго.

На розширеному засіданні колегії Мінпаливенерго у понеділок перший заступник міністра палива і енергетики Вадим Чупрун відзначив, що за 9 місяців поточного року ремонт електромереж високої напруги в компанії виконано лише на 43 відсотки від запланованого. Ще гірші справи з усуненням пошкоджень кабельних мереж, їх вдалося відновити лише на 16 відсотків. Та й устаткування відремонтовано всього на 20 відсотків. А за дев’ять місяців цього року було понад 2 тисячі пошкоджень кабелів. Тому НАК «Енергетична компанія України» планує терміново вжити заходів реагування щодо «Київенерго». Хотілося б сподіватися, що це сприятиме безперебійному забезпеченню столиці та її мешканців тепловою і електричною енергією і вдень, і вночі, і в спеку, і особливо в холодну пору року, що наближається, і обов’язково прийде у визначений природою термін.