Кавуни не дешевшають

У матеріалі «Овочевий вернісаж» («Вечірній Київ» від 15.09.2006 р.) йшлося про ярмарок з продажу овочевих культур і, зокрема, про ціни на кавуни. Як повідомив начальник Головного управління КМДА з питань торгівлі та побуту В.Щербенко, згідно із розпорядженням КМДА «Про забезпечення споживачів м.Києва баштанними культурами врожаю 2006 року», передбачено було ввезти 18542 тонни кавунів та динь. На 25.09.2006 р. фактично завезено 17796 тонн, що на 278 тонн більше, ніж на цю пору торік.

У стаціонарній торговельній мережі кавуни продавали по 0,70 грн. – 1.10 грн./кг, в організованій дрібнороздрібній – по 0,80 грн. – 1.20 грн./кг. Роздрібні ціни на плодоовочеву продукцію формуються з урахуванням попиту та пропозицій, виходячи із закупівельної ціни сільськогосподарських товаровиробників, фактичних витрат підприємства, пов’язаних із транспортуванням, зберіганням, рентабельністю та торговельною надбавкою, рівень якої не обмежено. Відповідно до чинного законодавства, органам виконавчої влади та виконавчим органам міських рад (зокрема КМДА) в умовах ринкових відносин не надано повноважень щодо регулювання цін на картоплю, плодоовочеву продукцію, фрукти тощо.

Аби кияни мали можливість купити овочі та фрукти за доступними цінами (безпосередньо у товаровиробника), у місті влаштовують ярмарки. З початку року їх було 105, а до кінця відбудеться ще 42: у жовтні – 17, у листопаді – 15, у грудні – 10. Основний наголос при проведенні ярмарків робиться на насиченні їх широким асортиментом високоякісної продукції за помірними цінами.

До речі

Осінні заморозки на носі, подекуди біля дротяних контейнерів, де зберігають кавуни, з’являються надгнилі смугасті велетні. То, може, варто збити ціну й продати споживачам дешевше те, що ще не згнило? Продавці твердо стоять на своєму – правлять за кілограм 1 гривню. Колись, пригадую, нас лякали клятим капіталізмом і наводили приклад, що американському фермеру краще згноїти продукти, ніж продати їх дешевше. Виходить, що наша буржуазія перейняла заокеанський досвід.

Бізнесмени пояснюють високу роздрібну ціну на баштанні культури високою закупівельною. Ми зателефонували у Запоріжжя і поцікавилися, почім продають кавуни у цьому південному регіоні. Великі – по 80 коп./кг, маленькі – по 40 коп./кг, а на трасі Харків – Сімферополь, поближче до поля, де вони дозріли, за маленькі правлять 15 коп./кг, за великі  – 40-50 коп./кг.