Шоу семи режисерів

Гості за столиками і з келихами шампанського – так у приміщенні «Території шоу «Алегро» відбулася прем’єра нової програми «Цирку Кобзов» – «Цирк для дорослих».

Хоча назва вистави і звучить доволі провокативно, проте «полуничкою» тут і не пахне. Програма складається з елітних циркових номерів – жонглювання, еквілібристика, повітряна гімнастика, клоунада – та спеціально створених балетних номерів, які утворюють низку новел із життя сучасних дорослих людей.

У «Цирку для дорослих» нема ані звірів, ані червоного манежу – тобто всього того, що ми звикли бачити у звичайному цирку. Натомість кругла біла сцена, світлові ефекти та яскрава художня постановка перетворюють циркову виставу на театралізоване дійство, в якому на першому плані – індивідуальна майстерність кожного артиста, його вміння показати не лише трюк, а й акторські здібності.

І навряд чи хто з глядачів, серед яких, до речі, були Лілія Подкопаєва, Анжеліка Рудницька і Анатолій Залевський, залишилися несхвильованими новою програмою. Гучними оплесками вони проводжали повітряного гімнаста Олексія Крячека і його дресированого крука. Під час виступу еквілібристів на котушках Катерини та Сергія Мелащенків із залу постійно лунали вигуки «браво». А неймовірний номер повітряних гімнастів на ременях Валерія Ємця та Євгена Щукіна, які незабаром повезуть його на міжнародний конкурс циркового мистецтва в Парижі, викликав кількахвилинну овацію.

За словами засновника «Циркової спілки Кобзова» Миколи Кобзова, шоу було створено для того, щоб глядачі могли побачити інший бік цирку. «Ми вирішили зробити головний акцент на режисурі, для чого запросили сімох найкращих циркових режисерів України, – говорить він. – І саме завдяки цьому наша програма відрізняється від класичної циркової вистави. Крім того, традиційно вважають, що цирк – це мистецтво для дітей. Проте ця програма ламає стереотипи. Вона більше привабить молодь, дорослих, авторитетних людей, які розуміються на мистецтві. Тобто тих, хто може зрозуміти, що хотів висловити артист».

А от наскільки готовий наш глядач сприйняти новий погляд на циркове мистецтво, пан Кобзов дипломатично зазначає: «Час покаже. Утримувати подібний експеримент надто дорого, тому програма триватиме лише до кінця листопада. Якщо киянам сподобається вистава, то ми продовжимо експеримент. Якщо ж ні, то наступного року все почнемо з початку».

Скільки коштувало створити «Цирк для дорослих», Микола Кобзов не сказав, але зазначив, що на виставу усі артисти циркової спілки «складалися» з власної кишені.