Духовні травми довго гоїтимуться

Міжнародна громадська організація «Конгрес захисту української мови» провела позачерговий з’їзд на тему: «Українська мова – реалії та перспективи». «Ми – не проти російської мови, ми – за українську», – каже голова конгресу Валентина Стрілько.

Членами організації є громадяни не тільки України, а й Росії, Канади, США. На з’їзді делегати оголосили звернення до Президента України Віктора Ющенка, в якому вимагають «усіма засобами державного впливу припинити політичну спекуляцію навколо мовного питання». Пропозиції цього звернення стосуються переважно змін у законодавчій базі та в ситуації зі ЗМІ. Зокрема, на думку конгресу, варто збільшити обов’язкову частку україномовної продукції в інформаційному просторі держави, заборонити заснування в Україні ЗМІ іноземними особами, запровадити пільгове оподаткування україномовної друкованої продукції, періодичних видань, кіно- та аудіопродукції, запровадити державне мито на ввезення іноземної літератури тощо.

Також важливо заснувати мережу державних безплатних курсів із вивчення української мови. Нині таких курсів, принаймні на державному рівні, не існує. «Бачила на зупинці оголошення про курси іноземних мов і навіть української», – дивується Валентина Стрілько.

Окрім того, на думку «Конгресу захисту української мови», необхідно припинити «ганебну практику призначення на державні посади громадян, які не володіють українською мовою» та «запровадити щорічне оприлюднення витрат бюджетних коштів, що виділяються на розвиток української мови».
«Зробимо так, аби нашими союзниками були російськомовні громадяни, бо знати дві мови – престижно», – додає голова конгресу.

До речі, буклет для з’їзду було видруковано за рахунок російськомовного бізнесмена із Дніпропетровська.

Валентина Стрілько запевняє, що за «Конгресом захисту української мови» не стоїть жодна політична сила. «Але мовне питання – то питання національної безпеки», – додає вона. Власне, ледь не головною метою з’їзду стала заява про те, що необхідно припинити передвиборну спекуляцію на питаннях мови, бо «вибори приходять і відходять, а духовні травми, які свідомо чи несвідомо завдаються українцям, будуть гоїтися довго».