«Кобзар» сучасний для всіх поколінь

Хай там як, а українська книга таки поволі пробиває собі дорогу до читача. У книгарнях, на книжковому ринку нині можна побачити чимало художньої української літератури. Талановиті твори мають попит.

Я обійшла кілька магазинів, побувала на Петрівці і стішилася від того, що українське літературне слово пускає пагони. А якщо є весна, то буде й літо. Особливо мене приємно вразило те, що скрізь на видному, почесному місці – «Кобзар» Тараса Шевченка. Либонь, з десяток різних видань нарахувала. Можна вибрати скромний за 10 гривень, а кращий – за 20. Палких шанувальників творчості Тараса Григоровича, а надто ж колекціонерів «Кобзаря» привабить його найновіше видання, проілюстроване художником Володимиром Гарбузом. Коштує воно 70 гривень (щоправда, є й дорожчі – до сотні і більше навіть). Хто ж купує нині цю книгу? – поцікавилася у продавця книгарні, що в центрі Києва.

– Школярі, студенти, туристи, особливо українська діаспора, – пояснює продавець-консультант пані Алла. – Цікавляться колекціонери, які бажають мати на своїй книжковій полиці різні видання. Я рада з того, що ця книга знаходить свого читача. Буває так, що покупці не володіють українською мовою, але коли беруть до рук Шевченкову книгу, щиро з того радіють. Якось я спілкувалася із парижанкою. Вона й слова не знала по-нашому, але мені здавалося, що розуміла мене пречудово.

Шевченко був, є і буде завжди сучасним поетом. Його вірші залюбки читають діти, у нас достатньо дитячих видань – яскравих, гарно ілюстрованих. Школярі вивчають творчість поета у школі, студенти – у ВНЗ. У книгозбірнях достатньо книг. Скажімо, у бібліотеці 297-ї київської школи близько десятка різних видань «Кобзаря». Ольга Горохова, завідувачка, пишається тим, що учні із задоволенням читають твори Тараса Шевченка.

– Молодші просять ілюстровану дитячу «Мені тринадцятий минало», а старшокласники – «Кобзаря», – розповідає вона. – Маємо дуже цікаве видання – подарунок від канадійської діаспори. До кожного вірша, поеми – коментарі.