Хто вважається одинокою матір’ю?

Лідія Петрівна ПРИТИКА із Подільського району у грудні минулого року мала статус одинокої матері й отримувала допомогу від соцзабезу на п’ятирічного сина. А у січні вийшла заміж, і чоловік усиновив хлопчика. Коли ж наша читачка звернулася до районного відділу соціального захисту, їй відмовили у допомозі, бо, мовляв, тепер вона не вважається одинокою матір’ю. Але ж допомога надавалася дитині, яка не має рідного батька, дивується жінка, то чому ж тепер у ній відмовляють, і взагалі, хто в Україні вважається одинокою матір’ю?

Як пояснили у Подільському районному відділі праці і соціального захисту, згідно з чинним законодавством, право на державну допомогу і пільги мають матері, які не перебувають у шлюбі і самі виховують дітей, у свідоцтві про народження яких немає запису про батька або запис зроблено зі слів матері. Поняття «одинока»(«одинокий») розповсюджується також на вдів (вдівців), які не отримують на своїх дітей пенсії у зв’язку із втратою годувальника. Якщо ж дитину всиновлюють, мати (батько) втрачають статус «одинокої» («одинокого») і не можуть користуватися правами, які мають ці категорії громадян.

Чекаємо ваших запитань, пропозицій, зауважень, скарг, побажань на редакційному «гарячому» телефоні 442-97-40, який у режимі автовідповідача працює цілодобово і без вихідних.