Акула стала… китом

Співробітники зоопарку в Австрії несподівано для себе виявили у своєму акваріумі серед інших морських хижаків невідому й вельми «дивну» акулу. Довелося викликати фахівців, але й вони не змогли визначити, до якого виду належить «нова» тварина.

Спільними зусиллями почали згадувати, звідки акула могла взятися. І невдовзі зійшлися на тому, що підводного монстра купили в іншому зоопарку. А коли вирішили з’ясувати, де ж там взялася хижачка, її колишні господарі пояснили, що до них акула потрапила з приватного акваріума якогось любителя екзотичних мешканців підводного світу, що його той влаштував в особистому гімнастичному залі. Під час повені штучна скляна водойма розбилася й дивом уцілілу тварину виловили та віддали до місцевого зоопарку, який згодом продав невідому науці «рибу» австрійським колегам. Мутант відрізняється від своїх родичів надзвичайно великими зубами та незвичною манерою плавання, що більше нагадує спосіб поведінки китів у воді.

До речі, це не перший випадок виявлення нового виду акул. Останнім часом такі повідомлення з’являються все частіше. Приміром, у серпні минулого року біля берегів Тасманії австралійські рибалки виловили рідкісну чотириметрову акулу-гобліна із великим ротом. За деяку схожість із зловісними міфічними істотами її ще називають акулою-домовиком. Про спосіб життя цієї морської хижачки вченим поки що відомо лише те, що вона мешкає на великій глибині.