І погане виходить на добре

Ніхто не сумнівається, що 2005-й був роком великих змін та переломів в українському суспільстві. Резонансних подій було набагато більше, аніж за попередні роки. Тому він і виявився найбільш інформаційно насиченим. Чимало «поживи» мали й соціологи, які розповіли про найбільш значущі для них події – і позитивні, й негативні.

Представники Ради конкурентоспроможності України й комунікаційної групи «ПРТ» опитали сотню експертів, аби визначити їхнє ставлення до основних подій минулого року. І виявилося, що головне досягнення за цей період – підвищення рівня свободи слова та демократії. У принципі, про це й так усі знали, тому, аби зробити такий висновок не потрібні ніякі соціологічні дослідження. Поліпшило імідж України скасування Конгресом США поправки Джексона-Веніка. На користь навіть ті кілька законів про СОТ, які попри опір опозиції, вдалося ухвалити. І, звичайно, усі експерти не могли не відзначити головну позитивну подію 2005 року – надання Україні статусу держави з ринковою економікою.

 Не відкрили соціологи Америки і назвавши найбільші минулорічні невдачі. Звичайно, це передусім розкол у помаранчевій коаліції та газовий конфлікт із Росією. Ці події найбільше підірвали довіру до влади. Не менш болючими виявилися також бензинова й м’ясна кризи, спекуляції навколо реприватизації та відмова Туркменистану підписати довгостроковий тридцятирічний контракт на постачання газу в Україну.

Для вітчизняної політики найбільш проблемними виявилися літо та початок осені. Водночас для економіки України цей період був найвдалішим за весь рік. І навпаки: політичний спалах у перші місяці перебування при владі помаранчевої команди завдав українській економіці одних розчарувань.

Парадокс цей пояснив голова Ради конкурентоспроможності України Юрій Полунєєв. За його словами, жодну подію чи явище не можна трактувати однозначно. Та ж сама газова криза погіршить попервах становище нашої економіки, але обов’язково стимулюватиме розвиток енергозберігаючих технологій.
 Ось чому важко визначити, яким був 2005 рік загалом: добрим чи поганим. Одне лиш зрозуміло: це справді переломний рік. У історії практично кожної держави були такі періоди. Наразі все в наших руках – лише самі українці можуть вибороти для себе краще майбутнє.

Від нас самих залежить і доля цього року. Пан Полунєєв прогнозує спад в економіці, проте стагнація змусить бізнесменів активізуватися в пошуку нових, ефективніших методів роботи. Зрештою, це дасть змогу подолати кризу й прискорити розвиток України.