Університетська кафедра в дитсадку

Нарешті кафедра «Дошкільна освіта і виховання» Національного педагогічного  університету імені Михайла Драгоманова отримала окремий навчальний корпус аж із 11 аудиторій, серед яких і методичні кабінети, і консультаційні, і обладнаний найновітнішими і найбезпечнішими комп’ютерами центр.

Можливим це стало завдяки Київському міському голові Олександру Омельченку та голові Оболонського району Миколі Товкачу, адже кафедра оселилася в дитсадку №598 на вулиці Автозаводській, зайнявши його половину по вертикалі. Ректор університету, академік Віктор Андрущенко сказав, що 300 – 400 студентів у центральному корпусі про таке не могли й мріяти, бо там квадратних метрів на кожного з них удвічі менше, ніж цього вимагають санітарні норми.

– Київ був і завжди буде передовим у освіті, – сказав міський голова Олександр Омельченко, – бо після батьків учитель найважливіший у житті людини. Якщо майбутній педагог із першого курсу спілкуватиметься з малюками, то з нього вийде справжній спеціаліст. Зближення науки і освіти з практикою дасть величезну користь. Ми й надалі це практикуватимемо, допомагаючи найперше педуніверситету імені Драгаманова, бо столичний учитель – постать дуже важлива.

Педуніверситет має намір обладнати в новому навчальному корпусі ще й лінгафонний кабінет, аби випускники вільно володіли двома-трьома іноземними мовами. Важливість наукового експерименту важко переоцінити ще й тому, що дошкільне виховання скоротилося, тож до шести років діти повинні знати чимало аби встигати в школі. Разом із студентами тут зможуть працювати не менш як сто дошкільнят 598-го та інших дитсадків, прищеплюючи майбутнім педагогам професійні навички, бо якщо юний учитель єдиний у родині чи наймолодший, то, одержавши диплома, й сам іще дитина. Я поцікавилася, як відреагував педуніверситет на київський освітній експеримент, який уже здобув популярність в Україні, «Дитсадок-школа», і дізналася, що торік запровадили нову спеціальність «Дитячий садок – початкова школа» і вже набрали на неї 60 студентів. Її основи викладатимуть і старшокурсникам факультету «Дошкільна освіта і виховання».

Звісно, рішення про допомогу педуніверситету ухвалювала міська влада, та приємно відзначити готовність Оболонського району посприяти освіті й науці. До речі, навіть під час прискіпливих перевірок орендарів у навчальних закладах виявили, що в цьому районі віддають перевагу освітянам.