Нічні «туристи» з Піднебесної

Нині Китай, як відомо, переживає економічне піднесення. Проте представники Піднебесної дедалі частіше залишають свої домівки й упевненою ходою крокують у напрямку України. Вочевидь, їм не терпиться наочно ознайомитися з українським економічним зростанням, про яке твердять наші високопосадовці. Тож клопотів од таких цікавих туристів на нашому східному кордоні вистачає.

Як повідомив представник прес-центру прикордонної служби України Олег Бойко, днями воїни в зелених кашкетах разом із фахівцями СБУ затримали 48 незаконних мігрантів із Китаю неподалік селища Терни, що в Недригайлівському районі Сумської області. Серед них – 13 жінок. «Гості» з Піднебесної переховувалися в спеціально обладнаному контейнері, прикиданому мішками з овочами. Нелегалів перевозив на КамАЗі громадянин України, котрий мешкає в Білопіллі Сумської області.

А напередодні ще дві групи китайців по 12 осіб у кожній (серед них – 8 жінок) потрапили до рук українських прикордонників. Їх затримали за сім кілометрів од лінії українсько-російського кордону. Цього разу жителів Піднебесної супроводжував на УАЗі громадянин Російської Федерації.

Згодом з’ясувалося, що до сусідньої Росії нелегали діставалися цілком… легально: при собі мали паспорти з дійсними туристичними візами. А от що вони робили на нашій території, з’ясує слідство. Те ж стосується «туристів», котрі подорожували в кузові під овочами.

Загалом же, за десять місяців цього року за незаконний перетин державного кордону затримано понад 2240 незаконних мігрантів. Майже 3700 потенційних нелегалів виявлено під час спроби їхнього в’їзду до України. Ще 2750 осіб порушили прикордонний режим та правила перебування на території країни.