Пільги чи готівка?

Нині в жодній країні світу не існує такої кількості пільг, як в Україні. Але, хоч як це дивно, фахівці засвідчують, що ними користується менше половини з тих, хто має на них право. Тож у чому тут причина: невміння громадян користуватися своїми правами, немає потреб у цих пільгах чи позначається недосконалість законодавчої бази?

Хто потребує державного піклування

Аби чітко визначити, хто ж усе-таки потребує соціальної допомоги та забезпечити рівні права на отримання пільгових послуг, фахівці запропонували уряду на розгляд проект «Концепції забезпечення адресного надання пільг окремим категоріям громадян». Нині на стадії завершення перебуває Єдиний державний автоматизований реєстр пільговиків. Він дасть змогу вести чіткий облік усіх категорій тих, хто потребує державного піклування. А завдяки сучасним інформаційним технологіям є змога створити матеріальну базу для впровадження адресного механізму надання пільг у загальнонаціональному масштабі.

Начальник управління персоніфікованого обліку Міністерства праці та соціальної політики України Валерій Подкладнєв зауважив, що запропонована Концепція передбачає, що кожний пільговик зможе сам обирати як безготівкову форму одержання пільгової послуги, так і готівкову (в грошовому еквіваленті). Одержувач матиме право відмовитися від попередньо обраної форми отримання пільг, якщо з часом вважатиме за доцільне. Концепція також передбачає за рахунок коштів державного або місцевих бюджетів поступово обладнати житлові приміщення пільговиків певних категорій приладами обліку споживання води, тепла, газу тощо.

Експеримент стартував

У місті Бровари Київської області та Смілянському районі, що на Черкащині, вже кілька місяців триває експеримент із надання пільг на оплату житлово-комунальних послуг у грошовій формі. До нього залучили лише тих пільговиків, які написали відповідну заяву. Нововведення задовільнило надавачів та отримувачів пільг, тож цілком можливо, що незабаром на таку систему перейдуть і в інших регіонах України. Пан Подкладнєв зазначив, що наступного року передбачається втілення формули «гроші замість пільг» під час забезпечення відповідної категорії людей ліками та санаторно-курортними путівками. «А до 2010 року плануємо поширити це нововведення й на інші види пільг, зокрема, на проїзд у транспорті», – зауважив він. Нині ж ситуація з грошовою формою надання пільг на оплату проїзду в міському та приміському транспорті на стадії вивчення й пошуку раціональних підходів.

А що за кордоном?

Нині, наприклад, в Австрії пенсіонери мають право на безплатний проїзд усюди – від автобусів до літаків місцевих авіаліній. А в Італії такими пільгами користуються й інваліди війни та парламентарії. Щодо Росії то з 2005 року там перейдуть на компенсаційні виплати з деяких видів пільгових послуг. Корисним для нас може стати експеримент із використання електронних карток для оплати проїзду в московському метрополітені.

У перспективі – вдосконалення

Запропонована концепція дасть змогу вдосконалити державну пільгову систему України, що відчутно полегшить роботу певних установ. «А коли повністю сформується Єдиний державний автоматизований реєстр пільговиків, то чітко визначиться вартість і норми кожної пільгової послуги залежно від регіональних особливостей. Тоді можна буде точно знати, скільки державних коштів буде потрібно і щорічно закладати їх у бюджет, аби грошей вистачило на всі пільги всім відповідним категоріям населення», – запевнив начальник управління персоніфікованого обліку Міністерства праці та соціальної політики України.