Там, де грядки, виростуть будинки

Новий житловий квартал збудують у Подільському районі столиці. На території, обмеженій вулицями Вишгородською, Осиповського, Западинською та Вітряні гори, замість аграрного господарства постане житловий комплекс з об’єктами соціально-громадського призначення. Це питання розглядали на містобудівній раді при Головкиївархітектурі.

У часи швидкої розбудови і ущільнення Києва незайняті ділянки на карті приваблюють архітекторів і будівельників. На простори поблизу Вітряних гір задивлялися не раз, але поки що їх використовувала для своєї діяльності агрофірма «Троянда» – вирощувала квіти й овочі. Останнім часом рентабельність її знижувалась, адже діяльність такого господарства дуже енергоємна і тому малоприбуткова. Нині, хоч як це парадоксально, завозити квіти з Еквадору дешевше, ніж вирощувати їх у Києві. Та й столичні огірочки за своєю якістю, напевно, програють сільським.

Тому «Троянда» вирішила, що краще використати ці зелені простори під забудову. Добрі для суспільства наміри не псує той факт, що за генпланом міста це територія з охоронною природною зоною. Тут ростуть одні з перших, висаджених у Києві каштани, а головна окраса місцини – каскад озер. Проте екологам не час бити на сполох. Спорудження житлового комплексу не знищить мальовничий куточок, а навпаки – врятує його від занедбаності. Проектувальники передбачають, що на території загальною площею 18 гектарів близько 4 гектарів залишиться для зеленої зони і озер. Найімовірніше, тут буде природно-ландшафтний парк.

На решті ділянки зведуть житлові будинки, офісні й торговельні приміщення, заклади побутового обслуговування населення. За планами мають бути також паркінги, дитячі садки, принаймні одна школа і поліклініка. Не забули про підведення транспортних і високовольтних ліній. За свідченням голови Подільської райдержадміністрації Григорія Романюка, при забудові кварталу насамперед врахують побажання мешканців. Зокрема, якщо висотки істотно псуватимуть краєвид, а озера поряд із ними скидатимуться на калюжі, то від них відмовляться, хоч це і вплине на кількість житлової площі. До речі, за сміливими припущеннями проектувальників, ємність житла у новому комплексі сягатиме 500 тисяч квадратних метрів. Це дасть змогу забезпечити квартирами близько 20 тисяч киян.

Проте реальні цифри і остаточні деталі забудови поки що не відомі. Як повідомив головний архітектор Києва Василь Присяжнюк, Київрада ще не ухвалила рішення з цього питання. Будувати житло, безперечно, будуть, але детальний план житлового комплексу ще не готовий. І розроблятимуть його з урахуванням умов і вимог Подільської райадміністрації, яка, найімовірніше, стане замовником будівництва.