Через борги потерпають і пенсіонери

Головне управління Пенсійного фонду України у Києві разом із районними управліннями та райдержадміністраціями цього року провели значну роботу із забезпечення надходження коштів до Пенсійного фонду, а також вчасної виплати пенсій киянам.

Начальник Головного управління Пенсійного фонду України у Києві Надія Вернигора під час розширеного засідання колегії КМДА зазначила, що з початку року до Пенсійного фонду столиці надійшло 4,9 млрд. грн. З них до Пенсійного фонду України направлено 3,2 млрд., а 1,7 млрд. – на власні виплати пенсій киянам. «Серед районів найбільші надходження з власних доходів у Шевченківському, Печерському, Голосіївському та Солом’янському районах, які фактично й забезпечили коштами виплату пенсій усім пенсіонерам столиці», – зауважила пані Вернигора.

Разом з тим, у Києві й надалі не всі сплачують до Пенсійного фонду. За її словами, це – передусім 56 тисяч юридичних і 54 тисячі фізичних осіб міста. Тож нині недоїмка Пенсійного фонду столиці – майже 14 млн. грн. Серед підприємств найбільшу суму недоїмки із страхових внесків на обов’язкове державне пенсійне страхування мають ДП «Завод «Генератор», ВАТ «Київський завод «Радар», ВАТ «Більшовик» та інші підприємства.

Серед організацій, які фінансуються з місцевого бюджету, жодна не має заборгованості ще з квітня 1998 року. Нині у Києві отримує пенсію 21 тисяча наукових працівників та майже 70 тисяч пенсіонерів, які вийшли на заслужений відпочинок за віком на пільгових умовах праці. Через борги окремих структур Пенсійний фонд столиці змушений був виплачувати їм пенсію за рахунок страхового збору, що є порушенням законодавства.

Щоб внески вчасно надходили до Пенсійного фонду, столична влада вживає певних заходів. Так, з початку року було направлено понад 2 тисячі листів-попереджень, близько 30 позовних заяв до судових органів та 13 справ до прокуратури.