Народ співав, молився і вимагав правди

Після тяжкої виборчої ночі ранок теж виявився неспокійним. На заклик Віктора Ющенка після виборів на Майдані Незалежності знову зібралися тисячі людей. Вкотре вже підтримку народному кандидатові висловили більш як 100 тисяч прихильників. Їх об’єднало прагнення дізнатися про справжні результати виборів у другому турі. І ані мороз, ані робота, ані інші перепони не стали людям на заваді.

Почався мітинг з традиційного виконання гімну. Але тепер тон задавав Олександр Пономарьов – він співав, і з ним – весь Майдан. Згодом на сцену вийшов священик, і з ним всі присутні читали молитву, просячи у Бога чесних результатів виборів. Святий отець благословив Віктора Ющенка, який почав свою промову.

Лідер коаліції «Сила народу» наголосив на значущості нинішнього моменту. Саме зараз, сказав він, народ мусить продемонструвати єдність і показати, що воля народу незламна, а голос виборця святий. Його потрібно захистити і відстояти справжні результати волевиявлення.

Народний кандидат зачитав довжелезний список найрізноманітніших порушень під час виборів. Донеччина продемонструвала «рекордну» явку виборців: на деяких дільницях більше 100 відсотків! Аби досягти цього результату, з дільниць виганяли спостерігачів і членів комісії від опозиції. Голова ЦВК жодним чином не відреагував на ці факти. А у Миколаївській області 35 відсотків виборців чомусь раптово захворіли і голосували вдома. Після кожного порушення натовп скандував: «Ганьба!»

Віктор Ющенко висунув до ЦВК низку вимог. Слід скасувати результати виборів на тих дільницях, де на засідання комісій не були допущені представники опозиційних партій та спостерігачі; де понад 10 відсотків виборців голосували вдома; де явка перевищує 100 відсотків. Опозиція також вимагає терміново розглянути порушення під час виборів на позачерговому засіданні Верховної Ради. Насамкінець пан Ющенко висловив недовіру до ЦВК, що сприяла фальсифікаціям.

Коаліція «Сила народу» розпочала всенародний рух опору, аби відстояти голоси свого народу. На Хрещатику розбили наметове містечко, невдовзі такі містечка з’являться в усіх обласних центрах, переконані опозиціонери.

Згодом виступили соратники В.Ющенка, зокрема Юлія Тимошенко та Олександр Мороз. А контр-адмірал Ігор Кенях звернувся до правоохоронців із закликом не порушувати присягу на вірність українському народові та не виконувати злочинних наказів влади.

Команда Віктора Ющенка вже покинула сцену, але учасники мітингу не поспішали розходитися. Усі впевнені, що стоятимуть тут, поки правда не візьме гору...