Потертий портфель – не стильно

Красива і модна сумочка, солідний портфель – необхідні речі для сучасних жінок та чоловіків. Адже не з’явишся на прийом до більш-менш поважного начальника, на світську вечірку чи у театр із поліетиленовим пакетом у руці, бо тебе просто не зрозуміють. Ідеальний варіант – мати шкіряні речі, причому натуральні. Переваги давно відомі: шкіра стійка до вологи, пропускає повітря і, звичайно, має стильний зовнішній вигляд. А ось її недоліки полягають у тому, що такий ніжний матеріал потребує регулярного догляду: потертий портфель чи сумочка нікому не пасують, вони лише псують імідж. Отже, час від часу і для таких речей варто влаштовувати «банну годину».

Чистити сумки із натуральної шкіри рекомендують губкою, на яку слід нанести безколірний крем для взуття чи віск. Можна скористатися і косметичним живильним кремом. Через 20-30 хвилин після цього поверхню треба протерти м’якою фланелькою, щоб не залишилося жиру. Аби оновити колір шкіри, кремом змастити лише потерті місця, інакше вся сумка може змінити колір. Час від часу варто згадувати і про підкладку: витряхувати на стіл усе, що носите з собою, і чистити сумку зсередини.

Нині у продажу багато різних засобів для догляду за шкіряними речами, зокрема, є спеціальні спреї, які не лише «обновляють» трішки потерті місця, але й розм’якшують, дезинфікують, освіжають шкіру, захищають її та зберігають упродовж кількох місяців. Зручно користуватися спеціальними серветками для догляду за шкіргалантереєю.

Однак не всі можуть легко розщедритися на таку дорогу річ – дехто зупиняє свій вибір на заміннику шкіри. Синтетична сировина також вимагає догляду. Її варто протирати ватою або губкою, змоченими звичайним засобом для прання (пральним порошком), але температура розчину має бути у межах 35 – 45°С. Слідкуйте, щоб виріб не промок з вивороту. Прати таку сумку повністю не потрібно, бо вона може деформуватися. Сушити її краще у кімнаті, а не на сонці. Кремом ці сумки не чистять. Для замші ліпше купити спеціальні аерозолі, хоча можна помити і в мильному розчині, але при цьому не слід її терти та викручувати.