Заголовки-безголовочки

Хто придумує заголовки в газетах? Тільки не автор статті! Його заголовок дуже часто не влаштовує того, хто допроваджує матеріал до друку. Отут автор і хапається за серце, бо його підпис стоїть під дописом, якому в редакції дали заголовок-безголовок.

Звичайно, не можна обстоювати як щось недоторкане авторський заголовок – редакційний буває набагато влучнішим. Але про заміну варто було б порадитися з автором. Зрозуміло, що інколи заголовки змушений міняти черговий випуску газети. Ось тоді журналіст і демонструє свою «грамотність».

Перед вами вирізки з кількох шанованих газет: «Літературної України», «Слова просвіти», «Української газети», «Робітничої газети». Хай автори цих заголовків упізнають їх і свої видання.

«ПРОСТО І ПРИРОДНЬО» – природно; «ЧАРІВНА ПАЛОЧКА ДИРИГЕНТА» – паличка; «ДУЖЕ КОРИСНЕ З’ЄДНАННЯ» – тут за змістом мало б бути «сполучення», «поєднання»; «ФОРТЕЦЯ У БІЛГОРОД-ДНІСТРОВСЬКУ» – у Білгороді-Дністровському; «РОЗМАХУЄМО ШАШКОЮ» – шаблею; «ШАХТАР» – ТРИКРАТНИЙ ЧЕМПІОН» – триразовий.

Надія КОШАРА