Завтра вибори не закінчаться

Що чекає на нашу країну після 26 березня? З цього приводу під час круглого столу висловилися відомі політологи.

Вадим Карасьов переконаний, що парламентські вибори не закінчаться днем голосування: «Ми ще станемо свідками прем’єріади, коаліціади, спікеріади...» Щодо коаліційних перспектив, то він поділяє політичні сили на великі партії та партії-хвости. Але саме від того, чи потраплять останні у парламент, значною мірою залежатиме подальше коаліційне формування. На думку Вадима Карасьова, якщо помаранчеві об’єднаються із синьо-білими, то «хвости» з обох боків виступлять з різкою критикою, апелюючи до ошуканого та розчарованого електорату.

Дмитро Видрін припустив, що буде чотири коаліції, хоча не зазначив, які саме. Зате у такому разі всі бажаючі серед відомих політичних особистостей зможуть побувати лідерами цих коаліцій або навіть прем’єр-міністрами.

«Виборча кампанія 2006 року є надзвичайно важливою для історії України, можливо, навіть важливішою за попередні президентські вибори», – вважає Андрій Єрмолаєв.

Олесь Доній передбачає цілковиту бізнесизацію політичного обличчя держави, з чого випливають два протилежні наслідки. Негативний – подальше падіння морального обличчя політиків, а позитивом може стати те, що бізнес прагне стабільності.

У результаті обговорення учасники круглого столу дійшли висновку, що передвиборні заяви керівників партій і блоків, які беруть участь у парламентських виборах, суттєво відрізнятимуться від реальної політики тих сил, які пройдуть до Верховної Ради (за прогнозами їх має бути від шести до восьми) та місцевих органів самоврядування. Насправді ж можливі будь-які коаліції, де активними «гравцями» будуть виступати усі партії та блоки, які потраплять до парламенту. Найменш ймовірний сценарій про відсутність більшості у парламенті чи розпуск Верховної Ради.

Загалом збіглися думки фахівців і щодо виборів до Київради. Вони проходять доволі жваво, із залученням нових облич та технологій. Хоча не виключають, що  фініш може стати дуже конфліктним.

Капітоліна УЛЯНЕНКО