Містика у Новій Каховці

«Близько мільйона виборців можуть не проголосувати через відсутність чи недостовірність даних у списках, якщо у день виборів вони не матимуть змогу оскаржити це у суді», – заявив на прес-конференції голова правління Комітету виборців України (КВУ) Ігор Попов. За його словами, також залишається загроза, що багато громадян матимуть проблеми з голосуванням через безлад та черги на дільницях, через що можуть узагалі відмовитися робити свій політичний вибір.

Водночас, виборчу кампанію КВУ оцінює як вільну, прозору, з рівними можливостями для різних сил, хоча мали місце проблеми з організацією виборчого процесу та недобросовісною агітацією. Зафіксовані під час кампанії проблеми та порушення, в тому числі несистемні випадки використання адміністративного ресурсу, не надали серйозної переваги жодній політичній силі.

За оцінками комітету виборців, після введення у дію змін до виборчого законодавства ситуація з комплектацією дільничних комісій поліпшилася. Проте певна їх кількість (1-2%) залишається неукомплектованою, приблизно у 20% випадків ДВК будуть працювати мінімальним складом, що створює ризик для організації роботи у день виборів. У багатьох регіонах організаційно-технічне забезпечення комісій залишається в незадовільному стані, особливо через відсутність засобів зв’язку, приміщень тощо.

Керівник програми довготермінового спостереження КВУ Євген Побережний констатував ситуацію інтерпретованими словами Толстого: «Кожний округ і навіть виборча дільниця нещасливі по-своєму». За його словами, списки виборців пройшли «чистилище» ЦВК, щоб позбутися помилок у прізвищах та двійників. Однак є підозри, що неточності у списках з’явилися на етапі їх передачі з Центральної до окружних комісій. За оцінками Комітету, їхній масштаб коливається від 5 до 15% (залежно від округу та типу дільниць), а на окремих дільницях досягає 50%. Зокрема, і не дивно, є проблеми із перекладом списків із російської мови в Донецькій, Луганській, Запорізькій областях та в Криму.

Найбільш містична історія, пов’язана із списками виборців, трапилася у Новій Каховці Херсонської області. Члени ДВК №9 виявили, що на території дільниці виборці поотримували фальшиві іменні запрошення. І що цікаво, у цих запрошеннях не було жодної помилки, чого не скажеш про реальні іменні запрошення. Походження цих фальшивок не встановлено й досі. Євген Побережний жартома припустив, що десь у паралельних світах, напевно, існують точні списки. Як усе це могло трапитися – й досі залишається загадкою.