Хлопчаки чекали на футбольне поле 20 років

Завдяки активній діяльності «Житлово-Комунальної Інспекції Нашої України» 23 березня закінчили відновлення дитячого футбольного майданчика в дворі будинків на вулиці Кибальчича. Місцева дітвора більш як двадцять років не могла погратися тут з м’ячем...

– Уявляєте, мені 27 років, а я ніколи не грав у футбол у своєму дворі! – розповідає киянин Андрій. – Постійно потай ходили на дальній майданчик: батьки не пускали. Ну, як це – дитинство без футбольного м’яча і зідраних колінок?

Синові Андрія вже 5 років, йому б м’ячика поганяти у дворі, а не телевізор дивитися. Та й сам  Андрій теж не проти пограти з сином у футбол.

Справді, хлоп’ят молодшого шкільного віку в дворі багато, тільки ось що робити ввечері вони не знають. Одні грають у «війнушку», інші – у фантики чи сидять удома перед телевізором або за комп’ютером.

Майданчик зруйнували одразу...

За словами Катерини Семенівни, мешканки одного з будинків на вулиці Кибальчича,  майданчик зруйнували майже одразу після спорудження.

– Ми й року не прожили у новому будинку, як майданчика не стало, – згадує жінка. – Спочатку зникла огорожа в деяких місцях, потім металева сітка. Діти вже не грали тут, бо м’яч постійно вилітав через ці дірки. А скільки ж вікон хлопці тоді перебили! Тоді вони майже весь час проводили на вулиці. От що хлопцям робити? Пограли в машинки, і давай у футбол ганяти. А сьогодні? Мій онук приходить зі школи, робить уроки і біжить до телевізора! На усі прохання піти на вулицю з хлопцями погуляти, відповідає, що грати ніде.

Проблема відсутності майданчика у дворі турбує багатьох батьків. Спочатку не звертали на це уваги – діти все одно бігали на вулиці. Час плинув, ніхто не ремонтував майданчик. Батьки стривожилися...

– Ми не раз зверталися до жеку, – спершу спокійно розповідає ще одна мешканка Ірина Станіславівна, – просили відновити майданчик, благали допомогти нашим дітям. Але ніякого результату не було. Нас не чули або не хотіли чути. Звичайно, в цьому дворі підростають не їхні діти, а наші. Їм нікуди подіти енергію, – говорить жінка вже надто емоційно.

Як не крути, а допомагати ніхто не хотів. Самостійно жителям з цією проблемою не справитися.  Про те, що їхню проблему розв’язують, дізналися, коли побачили робітників на майданчику.

Несподівана допомога

Хто ж поспішив на допомогу дітям і їхнім батькам? Як виявилося, відновлюють майданчик завдяки «Житлово-Комунальній Інспекції Нашої України».

– Я звернувся до цієї організації разом із сусідами, – розповідає мешканець одного з будинків Михайло Іванович, у якого теж росте маленький синочок. – Зателефонував на «гарячу лінію», розповів про проблему. Чесно кажучи, зі мною так поговорили, так проконсультували, що я був упевнений в позитивному результаті.

Так і вийшло. Через кілька тижнів після звернень, на майданчику з’явилися робітники в накидках «Інспекції».

У самій «Житлово-Комунальній Інспекції» реакцію на звернення жителів вулиці Кибальчича пояснюють звичайним людським підходом до проблем жителів столиці.

– На «гарячу лінію» надійшло 21(!) звернення з проханням допомогти відновити дитячий футбольний майданчик у дворі будинків на вулиці Кибальчича, – говорить оператор «гарячої лінії» Наталія. – Ми всі живі люди, розуміємо, що проблема дійсно серйозна. У мене у самої дитина ходить у другий клас. І коли на вулиці тепло, бігає на двір грати у футбол або баскетбол. Тому, коли надійшло вже п’яте звернення, негайно передала цю інформацію координаторові «Житлово-Комунальної Інспекції» в Дарницькому районі Олексію Савяку.

«Ми не могли залишити це питання без уваги!»

Олексій Савяк одразу ж узявся за розв’язання проблеми. Воно й зрозуміло – коли справа стосується дітей, знаходити для себе відмовки просто соромно.

– Спочатку я виїхав на місце, поговорив із жителями, дізнався, що вони робили для того, аби майданчик став придатним для гри дітей, – говорить Олексій Вікторович. – Будинки розташовано досить близько один до одного, спортивних майданчиків поблизу немає, а від цього залишилися одні стовпи. А на вулиці вже весна, скоро розтане сніг, і дітям потрібно буде десь гратися. Я не міг залишити це питання без уваги!

За словами Олексія Савяка, це не єдина допомога жителям Дарницького району. Зовсім недавно, завдяки «Інспекції» поставили нові металеві двері в під’їздах деяких будинків.

– Розумієте, одна справа поставити нові двері в під’їзд, і зовсім інша – відновити майданчик для дітей, – ділиться  переживаннями Олексій Вікторович. – До цієї роботи залучили підприємців і депутатів, яким небайдужі проблеми нашого Києва. Тепер на майданчику буде встановлено нову металеву сітку, ворота і, найголовніше, – привезуть чотири машини спеціального насипу, щоб діти грали на нормальному покритті. Діти – це наше майбутнє, майбутнє нашої країни, а тому не можна залишати без уваги їхнє виховання і здоров’я.

Завдяки швидкій та якісній роботі волонтерів «Житлово-Комунальної Інспекції» й відбулося відкриття нового футбольного майданчика. На вулицю вийшли як діти, так і дорослі. І усі з сяючими очима. Хлопці переминалися з ноги на ногу, не могли дочекатися, коли їх вже пустять випробовувати нове футбольне поле. Коли перерізали символічну стрічку і дозволили зайти на майданчик, радісний натовп малечі з криками «Спасибі!» і «Супер!» ринув з м’ячами на красиве, ще ніким не потоптане поле.
– Це класно, що у нас з’явився футбольний майданчик! – каже семирічний Вася. – Я гратимусь у футбол щодня і обов’язково стану як Андрій Шевченко! Все, я побіг!


Анастасія ЛИСИЦЯ