Ребров і «Чорноморець»: особливі взаємини

Останнього разу в Києві «Чорноморець» змагався з «Динамо» ще позаторік – у серпні 2004-го, коли Косирін забив «блакитно-білим» свій третій м’яч. Відтоді змінилося чимало: моряки вперше після 1996 року цілком реально претендують на медалі вітчизняного ґатунку, проте вже не мають у складі ні самого Косиріна, ні решти стрільців, що залишали автографи в динамівських воротах – Драницького, Катинсуса та Смалька.

Чітко спадає на пам’ять травневий матч у Києві десятирічної давнини: «Динамо» та «Чорноморець» конкурували за першість, і на клубному стадіончику, що на вулиці Грушевського, було по-справжньому тісно. Навіть так, що хтось із підприємливих господарів примудрився продавати квитки на місця в ложі преси, й нинішній асистент тренера «націоналки» Роменський, свого часу безпосередньо причетний до турнірних справ обох команд, буквально відвойовував глядацьку позицію в газетярів. Саме тоді кияни, розгромивши конкурента з рахунком 3:0, розчистили собі шлях на вершину. Пам’ятна зустріч, що й казати. По-перше, «Динамо» взяло реванш за минулорічну поразку в рідних стінах. А по-друге, вперше в новітній історії здолало «Чорноморець» з великим рахунком. І враження, так би мовити, локальні: віртуозна гра на правому фланзі дебютанта Костюка, який уже в четвертому виході на поле в календарному матчі головного «Динамо» відзначився голом-красенем, а також ігровий шедевр у виконанні Шевченка відразу по перерві – він став своєрідною жирною крапкою в очному протистоянні фаворитів сезону. Хоча й одеситам є що згадати з київських гостин. може, й меншою мірою, та не менш значущого. Наприклад, оце: саме вони найпершими в українських чемпіонатах обіграли флагмана в Києві. Та й в двох останніх за часом виїзних поєдинках підопічні Альтмана забили динамівцям аж три м’ячі. Чи багато знайдеться в Україні клубів, що спроможні на таке? Небагато. А якщо бути взагалі точним, то лише два – «Шахтар» і запорізький «Металург»… Нині в обох колективів, «ставка більша, ніж саме життя». Виправдають вони сподівання симпатиків чи ні, загадувати не варто. Ліпше просто прийти на стадіон в очікуванні небуденного дійства. Тим паче, що знову в чудовій формі Ребров, а він знає, як розпоряджатися м’ячем: одеситам найвлучніший вітчизняний стрілець забив аж сім м’ячів.

«ДИНАМО» проти «ЧОРНОМОРЦЯ» в Києві: 1993 рік – 1:0 (Леоненко) і 2:0 (Шкапенко, Шаран). 1995-й – 1:2 (Ребров – Жабченко, 2). 1996-й – 3:0 (Костюк, Максимов, Шевченко). 1997-й – 2:0 (Ребров-2). 1998-й – 1:0 (Ребров). 1999-й – 4:1 (Ребров, 3, Шацьких – Мокан). 2003-й – 2:0 (Ринкон, Леко). 2004-й – 4:2 (Федоров, Гавранчич, Ринкон, Каддурі – Косирін, Смалько). 2004-й – 3:1 (Гусєв, 2, Ринкон – Косирін).