Джазу стає більше

Два дні в приміщенні Київського академічного театру оперети тривав 5-й Міжнародний джазовий фестиваль «Єдність».

Брали участь «Біг бенд» під керівництвом М.Різницького та дитяче тріо «Ярославів вал». Не обійшлося без участі у фестивалі зірок джазу – Володимира Соляника (цього року несподівано виступив з квартетом) та Енвера Ізмайлова.

Цього року на фестивалі дебютував блюз. На сцені побували представники двох різних американських блюзових шкіл Філа Спіта та Джі.Ті.Росса. Перший виступив у супроводі легендарної української блюзової команди «Друге дихання», а другий – з квартетом Рене Троссмана, з яким гастролює нині по Європі. Вперше на фестивалі були представники джазової Румунії: за активної підтримки посольства цієї країни виступив квартет «Next Generation». На жаль, також уперше не виступали на фестивалі російські джазмени.

Різностильовість фестивалю презентувала одна з найкращих акапельних груп – «JAZZEX» та представники фрі-джазового напряму українсько-польське тріо Юрія Яремчука.

За два дні виступило одинадцять джазових команд та виконавців. У рамках фестивалю відбулася виставка живопису художника з Північного Кіпру Мустафи Хастюрка «Джазові настрої», а також – презентація першого номера першого українського джазового журналу «Джаз».

Іван КИЯНСЬКИЙ