Війну зі СНІДом Україна програє

Планета стогне від СНІДу – чуми, яка почала розкошувати по всіх усюдах ще минулого століття. Ця хвороба дедалі поширюється, позаяк людство ще не винайшло ефективних ліків проти неї. За даними Всесвітньої організації охорони здоров’я, нині у світі 50 мільйонів ВІЛ-інфікованих. Лише цього року з таким смертельним діагнозом померло три мільйони осіб і з них півмільйона – діти.

Хоч як не прикро, але Україна не в змозі спинити цю повзучу біду. Нині маємо 85 тисяч хворих на СНІД. Одначе ніхто не знає, скільки ВІЛ-інфікованих живуть, навчаються, працюють і навіть не здогадуються, що заразилися і що їх чекає в майбутньому. А ті, хто увійшов до цієї сумної статистики, почуваються наче прокажені. Їхнє нинішнє й подальше життя – суцільна боротьба з дискримінацією. ВІл-інфікованим складно влаштуватися на роботу, таких дітей не хочуть впускати до звичайних дитсадків, їх жахаються в школах і намагаються будь-яким способом ізолювати від ровесників.

Наталка, 30-річна киянка, має двійко дітей. ВІЛ-інфекцію в неї виявили недавно. І про це поки що мало хто знає, тому вона не почувається ізольованою: ходить на роботу, спілкується з друзями, радіє за дітей. Єдиного боїться, аби її таємниця не перестала бути таємницею. У День солідарності з ВІЛ-позитивними людьми вона поставила свою свічку в символічну червону стрічку, що нагадує всім нам: якщо ситуація не зміниться, то планета задихнеться в страшній епідемії.

Минуло 18 років відтоді, як в Одесі виявили ВІЛ-інфікованих. Тепер щодня у 30-ти наших співвітчизників виявляють такий діагноз. Здебільшого це молодь віком 20-30 років. На лікування потрібні великі кошти – десять тисяч доларів на рік на одну людину. Зрозуміло, що не кожен, хто занедужав, має стільки грошей. Звідси й висока смертність. Лише торік від СНІДУ померло 1700 наших співвітчизників.

В Україні створено Національну раду боротьби зі СНІДом, є програма, на яку виділяють конкретні кошти. У бюджеті наступного року передбачено збільшити її фінансування на десять відсотків. Та одними гривнями, доларами чи євро хворобу не спинити. Кожен має усвідомити, наскільки вона небезпечна і робити усе можливе, аби не пустити її у свій дім.