Йоргафон та мишеня

Молдавський  гурт «Здоб ши Здуб» працює над ювілейним альбомом до власного 10-річчя. До платівки увійдуть найкращі пісні «здубів» у новому звучанні.

У рамках підготовки цієї роботи відбулася зустріч, на яку музиканти чекали дуже довго. «Здоб ши Здуб» нарешті познайомилися з іншою відомою молдавською групою – «Фанфара Чокирлія». Це – найшвидший духовий оркестр у світі. Чотири роки менеджери обох команд вели активне листування та намагалися влаштувати творчу зустріч. Але кожен із гуртів дає 130 концертів на рік, і географія  поїздок не  дає змоги їм зустрітися, хоча відстань між будинками музикантів – лише 90 кілометрів. Планується, що «Фанфара Чокирлія» та «Здоб ши Здуб» спільно запишуть кілька композицій.

Крім того, «Здоб ши Здуб» поповнили свої запаси музичних інструментів новими екземплярами. У Румунії Роман, лідер гурту, купив йоргафон: цей інструмент робота румунського майстра – різновид шотландської волинки, але компактніший, з використанням очерету. Роман уже випробував  йоргафон на одному з концертів.

Серед інших вдалих покупок «здубів»  – традиційні маски для зимових ритуальних свят та новорічних шоу. Крім того,  дорогою з Румунії додому,  поки проходили митницю, «Здоб ши Здуб» встигли приручити прикордонне мишеня. Музиканти вирішили залишити його собі – на згадку про веселий місяць жовтень.