Чи виліковний герпес?

У міжсезоння, тобто восени та навесні, активізуються усілякі хронічні захворювання, зокрема, так звана герпетична інфекція. Найчастіше її симптоми – кон’юнктивіти, біль у м’язах, новоутворення на губах, що у побуті мають назву «лихоманка». Нерідко герпес уражає й сечостатеву систему, про що розмовляємо з лікарем-урологом Андрієм Каплуном.

– За даними Всесвітньої організації охорони здоров’я, мало не 90 відсотків людей уражено герпетичною інфекцією. До того ж «підхопити» її дуже просто, а позбутися фактично неможливо. Невже це справді так?

– На жаль. Усі вісім відомих різновидів вірусів передаються навіть побутовим шляхом. Приміром, якщо на дверні ручки, посуд, білизну, клавіатуру, «мишку» комп’ютера, дистанційний пульт телевізора тощо потрапляє слина інфікованої людини, то ймовірність зараження, певна річ, є досить високою. Це стосується першого різновиду герпесу. Другий же передається статевим шляхом і спричиняє захворювання урогенітальної системи. Хоча, як на мене, цей розподіл досить умовний, бо, скажімо, скориставшись рушником, яким обтер обличчя хворий, можна перенести віруси «першої групи» на слизову статевих органів й інфікуватися. Інкубаційний період становить 3-7 днів, але клінічно герпес може й не виказати себе, лишаючись у дрімотному стані й, як виявлено, «ховаючись» у нервових клітинах. Рецидиви залежать від міцності імунної системи людини. Тільки-но внаслідок перевтоми, стресу, переохолодження, несприятливої екологічної ситуації дають збій захисні сили організму – одразу починаються неприємності.

– Які саме?

– Афтозно-герпетичні висипи (пухирці, ранки, ерозії) спричиняють уретрит, вазекуліт. Особливо потерпають чоловіки: біль при сечовипусканні, свербіж у ділянці малого тазу тощо. Простатит же виникає як похідне захворювання, коли внаслідок зниження загального і місцевого імунітету активізується сапрофітна флора (стафілокок, кишкова паличка).

– Чи складно діагностувати саме герпетичне походження захворювань?

– За клінічною картиною нескладно. Крім того, існують точні лабораторні методики, зокрема, полімеразна ланцюгова реакція, імуноферментний аналіз.

– Андрію Миколайовичу, а в чому полягає лікування, наскільки воно ефективне?

– Зазвичай проводиться місцева та загальна антивірусна терапія, застосовуються заходи щодо зміцнення імунітету. Адже від опірності організму залежить притлумлення активності розмноження вірусів герпесу. Тож у деяких випадках, крім лікування в уролога, потрібна допомога імунолога.

– Які фармацевтичні препарати, як правило, призначають?

– Їх чимало. Основний – ацикловір (зовіракс). Але він лише на деякий час пригнічує життєдіяльність вірусів. Головний розрахунок же покладається на імуномодулятори. З фітопрепаратів ефективні ліки на основі ехінацеї, женьшеню. Але в будь-якому разі лікуватися слід не за чиїмись порадами, а в медичному закладі, у лікаря-фахівця. З профілактичною метою до кабінету уролога належить навідуватися принаймні двічі на рік.