Право на заробітну платню – священне

Одним із найпріоритетніших напрямів діяльності прокуратури є захист соціальних прав громадян, зокрема встановленого статтею 43 Конституції України права на отримання заробітної плати. Прокуратура Подільського району м. Києва приділяє значну увагу питанням дотримання вимог Закону України «Про оплату праці», Кодексу законів про працю України та інших нормативних актів, які стосуються трудових прав громадян та виплати заробітної плати.

У тому, що у поточному році відбулося значне зменшення заборгованості підприємств району з виплати заробітної плати, є також і внесок прокуратури Подільського району м.Києва. Так, у січні 2004 року заборгованість мали 10 підприємств на суму 490000 грн. На сьогодні заборгованість мають лише 4 підприємства на суму 223000 грн.

За результатами проведених прокуратурою перевірок цього року порушено 5 кримінальних справ щодо тих керівників підприємств, які мали заборгованість із виплати заробітної плати, за ознаками злочину, передбаченого ч. 2 ст. 175 Кримінального кодексу України, – безпідставна невиплата заробітної плати громадянам більш ніж за один місяць, вчинена умисно керівником підприємства, установи, організації внаслідок нецільового використання коштів, призначених для виплати заробітної плати.

Цього року слідчі прокуратури району направили до суду дві кримінальні справи, порушені за фактами невиплати заробітної плати. Збитки на суму 85000 грн. у ході слідства відшкодовані повністю. Решту кримінальних справ нині готують до слухання в суді.

Прокуратура Подільського району м. Києва також вживає заходи прокурорського реагування і до тих керівників підприємств, де невиплата заробітної плати не містить складу злочину. Так, за результатами внесених керівникам підприємств-боржників приписів цього року виплачено 1300000 грн. заборгованості із оплати праці, до дисциплінарної та матеріальної відповідальності притягнуто 16 посадових осіб підприємств, з вини яких виникла заборгованість із виплати заробітної плати.

Перевірки щодо дотримання законодавства про оплату праці спрямовані на захист соціальних прав громадян, прокуратура Подільського району проводить регулярно, тримаючи це питання на контролі.

Анна БОБРОВА, старший помічник прокурора Подільського району м. Києва