Як виграти вибори?

Громадянський рух «Чиста Україна» закликав українських студентів ставати спостерігачами в регіонах, де, за твердженням учасників руху, фальсифікації були найгрубішими.

Активісти переконані, що Віктор Ющенко здобув найбільшу підтримку в українського народу, але влада вкрала в нього перемогу. Однак вони вірять, що «уся брехня, підкуп, залякування, примус і фальсифікація голосування виявилися безсилими перед народним волевиявленням». На цій оптимістичній ноті «Чиста Україна» закликає студентів і всіх небайдужих до майбутнього держави мобілізуватися. Рух подає один із прикладів, як захистити виборчі права своїх співвітчизників: не чекаючи особистих запрошень, заповнювати анкету спостерігача на інтернет-сторінці www.chysto.com

Тим часом Комітет виборців України ініціював всеукраїнську акцію з уточнення списків виборців «Знайди себе!». За оцінками комітету, плутанина з прізвищами виборців у списках найістотніше вплинула на результати голосування. КВУ передбачає, що ця проблема може повторитись і в другому турі. Щоб запобігти цьому, громадська організація закликає кожного у вихідні 13-14 листопада присвятити трохи свого часу перевірці та уточненню списків, навіть якщо ви не мали цієї проблеми у першому турі. Комітет наголошує, що варто звернути увагу не лише на правильність написання свого прізвища, а й прізвищ своїх близьких, сусідів та знайомих, а також переконатись у тому, що за їхньою адресою до списків не внесено так званих мертвих душ. КВУ також закликає виборців, що не зареєстровані за місцем проживання, терміново зареєструватися або довести достовірність адреси місця постійного проживання в судовому порядку.