У нас – тяганина, а в «них» – рішення по суті

57-річний етнічний українець, який нині проживає в Торонто, дочекався компенсації за радянські карбованці, які він не зміг обміняти на нові банкноти 13 років тому. Леонід Трегубенко поскаржився до Європейського суду з прав людини, і той ухвалив, що Україна має виплатити скривдженому бізнесменові 59,6 тисячі євро.

Історія, яку розповіла газета «Високий замок», розпочалася з того, що в січні 1991 року Леонід Трегубенко, котрий мав свій бізнес у Ялті, спробував обміняти 230 тисяч радянських карбованців у старих банкнотах на таку ж суму в нових купюрах. Але в ялтинській комісії з обміну грошей погодилися прийняти лише частину суми – трохи більше двох тисяч. Обмеження пояснили тим, що не впевнені, чи заробив бізнесмен усі гроші чесно. Сумніви «обмінників» обійшлися Леоніду Трегубенку у величезну суму: старі банкноти, які йому не вдалося обміняти, перетворилися на макулатуру, бо вийшли з обігу. Потім була перевірка бізнесу Л.Трегубенка «на законність», після якої Ялтинський міський суд зобов’язав Ялтинську міську раду обміняти чесному бізнесменові всю суму. Судова тяганина тривала, а бізнесмен так і залишився ні з чим. Аж поки не поскаржився до Європейського суду, який одностайно ухвалив рішення на користь Леоніда Трегубенка.

Перемога колишнього ялтинського бізнесмена нагадала про справу дніпропетровського пенсіонера, який улітку цього року відсудив у Європейському суді 1300 євро. 74-річний ветеран війни Анатолій Шмалько поскаржився на Дніпропетровське управління охорони здоров’я та на одну з дніпропетровських лікарень за те, що не отримав потрібних ліків, які йому мали надати безплатно.

До речі, щороку кількість розглянутих у Європейському суді справ проти України зростає. За інформацією «Українських новин», 2002 року було ухвалено лише одне рішення, 2003-го – уже шість. А з початку цього року цифра зросла до восьми.