Незабаром нам скажуть «Wellcom»?

Виявляється, в євроінтеграційних прагненнях України ще не все втрачено. І рано чи пізно Київ і (увага) Мінськ обов’язково таки стануть членами єдиної європейської родини. І це не просто слова українця патріота чи білоруса, який чогось не того з’їв. Про це пізньої години в середу заявив сам голова Європейського парламенту Йозеф Борель у виступі перед Сеймом Республіки Польща.

Пан Борель підкреслив, що історія Євросоюзу зараз вступає в нову фазу. Він нагадав у цьому контексті, що кілька місяців тому євроспільнота розширилася з 15 до 25 країн, а незабаром їх буде 27. отже, «вже вироблено стратегію спільних інтересів та єдиної політики».

У цій ситуації, на думку Бореля, країни ЄС мусять звернути свій погляд до сходу та вірогідних нових членів – України та Білорусі. «Україна та Білорусь – частина цього простору, щодо них ми маємо якнайшвидше прийняти рішення. І чи вони стануть частиною Євросоюзу, чи залишаться під російським впливом, залежить також і від нас з вами». Також Борель підкреслив, що Польща в цьому питанні може бути мостом між ЄС і цими країнами з огляду на її контакти та чітке розуміння проблем.

Борель наголосив, що не можна говорити про «нову» та «стару» Європу, бо ці терміни вигадані для того, щоб підкреслити поділ на нашому континенті. «Ми знову стали єдиною Європою, яка повернулася до спільної історії, перерваної в момент, коли половина Європи була захоплена комунізмом», – сказав Борель. Також під час виступу у Сеймі Республіки Польща Борель подякував польським політикам за їх зусилля на користь розвитку демократії і майбутнього ЄС.

Як відомо, головою Європарламенту 57-річний іспанський соціаліст Хосе Борель став лише у липні цього року, набравши уже в першому голосуванні 388 голосів. І це вдвічі приємніше, адже ніхто інший, як соціаліст, розуміє усі наші з вами соціальні проблеми.

Він виграв у кандидата від Польщі Броніслава Геремка та французького комуніста Франціса Вуртца, за котрих проголосували 208 і 51 євродепутатів, відповідно. Борель був спільним кандидатом двох найбільших політичних угруповань Європейського парламенту – Європейської народної партії та соціалістів, котрі об’єднують християнські та консервативні партії.