Рідним словом звеличитися

У День української писемності і мови, який припадає на 9 листопада, в Запоріжжі урочисто відкриється V міжнародний конкурс з української мови імені Петра Яцика, організаторами якого є Міністерство освіти і науки України, Ліга українських меценатів і Освітня фундація Петра  Яцика (Торонто).

Цей унікальний мовний марафон, як відомо читачам «Вечірки», зініціював великий український меценат і громадський діяч Петро Яцик, який усе життя прожив у далекій Канаді, але завжди пам’ятав про рідну українську землю. Після здобуття незалежності він часто приїздив в Україну, знав її проблеми і допомагав чим міг.

Якщо у першому конкурсі брали участь понад двісті тисяч школярів, то у другому, третьому і четвертому – вже мільйони школярів і студентів середніх і вищих навчальних закладів.  Із року в рік конкурс набував популярності.  Мета цього творчого змагання, як і чотирьох попередніх, – утвердження державного статусу української мови і піднесення її престижу серед учнівської  та студентської молоді.

Уже традиційно урочистості з нагоди відкриття конкурсу відбудуться в усіх областях нашої держави, Києві та Севастополі, а також у Автономній Республіці Крим, перетворившись на Свято рідної мови. А потім мільйони школярів сядуть за  парти, аби написати диктант. Той, хто напише його на відмінно, здобуває право змагатися далі за почесне звання найкращого знавця рідної мови у наступних етапах – міському, районному, обласному і, нарешті, – загальнонаціональному.

Найкращі з кращих по завершенні конкурсу на сцені театру імені Івана Франка одержать  дипломи і премії з рук міністра освіти і науки України Василя Кременя і доньки великого мецената та громадського діяча Петра Яцика, президента Освітньої фундації його імені Наді Яцик. І премії ці, правду кажучи, чималі: переможці загальнонаціонального етапу у номінації  3-4 класи одержують 4000 гривень, 5-7 класи – 5000 гривень, 8-9 класи – 6000 гривень, 10-11 класи – 7000 гривень. Є свої нагороди і для студентів середніх та вищих навчальних закладів.

Як казав великий український меценат Петро Яцик, добрі знання дорого  коштують, бо на них було витрачено великі зусилля. І це добра традиція, коли за свої знання наша молодь одержує чималі премії, оскільки вони зароблені своїм розумом і  працею.

У конкурсі традиційно бере участь і молодь української діаспори. США, Канада, Росія, Польща, Білорусь, Молдова, Грузія – ось далеко не повний перелік країн, звідки надходять роботи юних конкурсантів до Міністерства освіти і науки України.