У травні дощі – у коморі хлібці

Травень – місяць найсоковитіших барв у природі, її буйноцвіття. І в давнину цей місяць називали травнем, бо саме в цей час цвіли трави. Біло-рожевою піною сходять сади. Прикрашаються свічками каштани, зацвітає запашний бузок, викидають зеленуваті сережки квітів кремезні дуби.

Травнем завершується весна і починається перехід до літа. У травні продовжується інтенсивне підвищення температури повітря. Середня температура повітря на 70 вища за квітневу і складає майже 150. У той же час може різко похолодати через надходження арктичного повітря.  Найпізнішою датою, коли спостерігалися заморозки на поверхні ґрунту, було 22 травня 1917 та 1945 років. Інтенсивність заморозків у травні не перевищує -10 С. Найнижчою у травні температура була 12 травня 1990 року – 2-40 С морозу. Недарма у народі кажуть: «Буває май – під кущиком рай, а то май – коням сіно дай, а сам на піч залізай».
Максимальна температура повітря в травні може досягати 30-330 С.

Споконвіку хлібороб у травні з надією поглядає на небо: чи не захмариться, чи не впаде на землю дощ – адже рослинам так необхідна волога.

Дощів у травні багато, але вони короткочасні. Середня добова кількість опадів щонайбільше складає 19 мм, але тривалість дощів всього 52 години за весь місяць.

Усе частіше бувають грози – середнє число днів з грозою дорівнює 4, а найбільше – 9. Нерідко грози супроводжує й град – 4-5 днів на рік.

Кінцем весни і початком літа вважається стійкий перехід середньої добової температури повітря через 150 С. Він відбувається у середині травня. Найраніше закінчення весни відмічено 2 травня 1920 року, найпізніше – 19 червня 1928 року.

Свіжа, соковита трава вкриває луки і пробивається крізь кожну шпаринку в асфальті, все цвіте і набирається сил. У цей час повним ходом ідуть польові роботи. У народі підмічено, що коли цвіте горобина – можна сіяти огірки й помідори. З’являється третій справжній листок у буряка – літо вступає в свої права.

За народними прикметами, якщо початок травня теплий – кінець місяця холодний (і навпаки), а коли кінець травня дощовий – буде мало плодів.

Наталка ГОЛЕНЯ, керівник групи середньострокових прогнозів УкрГМЦ