Війна в пустелі: атака з моря

Після того, як американці передадуть владу іракцям, вони планують повністю відновити з Іраком дипломатичні відносини і побудувати найбільше у світі посольство в Багдаді. Про це заявив міністр закордонних справ Іраку Хашар Зібарі. Наразі ж американці більше переймаються тим, як гарантувати безпеку в Іраку. Цю проблему президент США Джордж Буш і його радники обговорили з командувачем американського контингенту в цій країні генералом Абізаїдом.

Нова хвиля терору викликає велике занепокоєння Вашинґтона. Тим паче, що вперше з початку іракської війни вчинено теракт з моря. Три нашпигованих вибухівкою катери атакували головні нафтоналивні споруди на південь від Басри, через які Ірак експортує майже 2 мільйони барелів чорного золота на день. Експорт нафти тимчасово припинено. На перехоплення одного катера вийшла група з восьми осіб, проте смертник, який перебував на катері, підірвав його. Внаслідок цього загинуло двоє американських моряків. Одразу потому шахіди підірвали й два інших човни.

Ситуація на суші також мало нагадує мир. Тільки вчора зранку загинуло двоє американських солдатів внаслідок обстрілу ракетами військової бази США під Багдадом. Ракетами також обстріляли і шпиталь в Мосулі. Загинуло четверо людей, кілька дістало поранення.

Ще гіршою була ситуація в суботу, яку вже встигли охрестити «кривавою». За 24 години там вбили дев’ятьох американських вояків, а десятий помер від ран, отриманих за 10 днів до цього. Так, загальна кількість американців, які загинули з часу закінчення бойових дій у березні минулого року, сягнула 515 осіб. П’ята частина з них загинула в квітні цього року.

Актуальною є й проблема повсталої Фелуджі, яку з 4 квітня тримають в оточенні тисячі морських піхотинців. На папері міська влада домовилася з американцями, що бойовики здадуть всю зброю калібром більшим від автомата Калашникова, а морська піхота не штурмуватиме місто. На практиці це має інший вигляд. Партизани здали не автомати, а якийсь непотріб, а піхотинці бажають помститися за своїх і готуються до штурму.