Політкриза: проблем більше, ніж уявляли

Віктор Янукович змінив позицію: виборів може не бути

У Київ знову їдуть демонстранти й міліціонери. Своє слово завтра скаже Рада з нацбезпеки й оборони, а, можливо, й Конституційний Суд. Лідери опозиції поки що живі-здорові, потерпів лише ще один бютівець і донецький суддя, який виступив проти указів Віктора Ющенка. Відставка уряду відкладається.

У п’ятницю – РНБО
Учорашній день, вибраний Ющенком і Януковичем нібито для примирення, приніс кілька ледь не сенсацій на тему політичної ситуації в країні.
Уранці стало відомо, що на п’ятницю Президент України скликає РНБО. У скупому повідомленні його прес-служби заінтригувало те, що, крім чергових, за зачиненими дверима розглядатимуть і позачергові питання.
Пригадалася передусім погроза Президента тижневої давності: якщо не буде компромісу в політиків, то відповідь дасть РНБО, тобто силовики.
Новопризначений секретар цієї непрозорої структури Іван Плющ був відвертим: РНБО розглядатиме питання врегулювання політичної кризи. Та ще двоє «актуальних питань». Плющ наголосив, що вихід із кризи – на сьогодні є пріоритетом РНБО. «Такий акцент зробив Президент і не може бути подвійних тлумачень», – зазначив Іван Степанович. Він пообіцяв «навести лад у думках і діях», аби «потім на тверезу голову працювати» на стратегічні цілі. «Відверта дискусія в п’ятницю додасть державницької аргументації в деякі тривалі політичні суперечки», – натякнув Плющ.

До Ющенка Янукович пішов сердитим
Те, що повідомлення про скликання РНБО оприлюднили в день призначеного компромісу, навіює деякі асоціації. Невідомо, чи ними керувався прем’єр, але поспішаючи на проанонсовану заздалегідь зустріч з Ющенком, Янукович заспокоїв міністрів і виголосив низку жорстких заяв.
«Ті, хто лякає нас, що можна відправити уряд у відставку неконституційним способом, повинні знати, що ми ніколи цього не допустимо. Ми станемо на захист конституційного ладу! І використаємо всі наші можливості», – сказав Янукович урядовцям і додав: «Шановні колеги, будьте до цього готові. Ми станемо на захист Конституції. Це відповідь тим, хто ляпає язиками, хто думає, що можна робити усе що завгодно в цій країні і не нести за це відповідальності».
Друга заява глави уряду: вибори відбудуться відповідно до Конституції і «тільки в цьому випадку». Янукович вперше після домовленості з Ющенком 4 травня знову засумнівався у проведенні дочасного голосування, й пояснив чому: «Вчора поновлено на посадах звільнених суддів, Конституційний Суд почав працювати. Чекатимемо його рішення».
Заява третя: Президент повинен підписати закони, ухвалені Верховною Радою (таких вже налічується понад тридцять). «Блокування законодавчої гілки влади – порушення Конституції. Законодавча гілка має працювати безперервно, це наша позиція, від якої ми не відмовимось», – зауважив Янукович. «Президент став у жорстку позицію на підтримку опозиції і він теж несе відповідальність за економічний стан країни», – зазначив Янукович. Щодо не підписаного Президентом закону про підвищення пенсій і зарплат, глава уряду дав підлеглим вказівку: «А міністерствам і відомствам слід готуватися до виконання закону».  Нагадаємо, що саме намаганням «купити електорат» за рахунок цього закону опозиція дорікає коаліції. І, вочевидь, не голослівно. Адже вчора з уст прем’єра прозвучали й запевнення, подібні до передвиборних: до кінця року зарплата зросте на 40 відсотків, а пенсія на 33. «Ми виходимо на модель прискореного зростання економіки й підняття рівня життя людей», – сказав лідер Партії регіонів.

Міліція «жандармерії» не дозволить
Тим часом, за інформацією Степана Гавриша, якого Ющенко призначив суддею КС, але який ще не склав присяги, у п’ятницю стане відома доля указів Президента про розпуск ВР. Гавриш стверджує, що проекти таких рішень в КС вже є. А новою суддею-доповідачем по цій справі замість Сюзанни Станік нібито призначено Марію Маркуш, яка потрапила в КС за квотою парламентської фракції комуністів. Словом, у п’ятницю РНБО може позмагатися з КС.
Олії у вогонь підлила звістка з Донецька. Суддя Кіровського райсуду Іван Подолянчук, який призупинив дію президентських указів про звільнення суддів КС, потрапив у аварію. Більше того, дорогу його авто перетнула «машина без номерів». Тривоги за цю подію додають позавчорашня дорожня київська пригода з опозиціонером Григорієм Омельченком, а також пожежа в квартирі іншого столичного бютівця – нардепа Юрія Гнаткевича. Це мимоволі змушує пригадати зокрема й нещодавні заяви чиновника Секретаріату Президента Валерія Гелетея про план замахів на лідерів опозиції.
Звітуючи учора у Верховній Раді, міліцейський міністр Василь Цушко спростував заяви Гелетея, назвавши їх провокаційними і спрямованими на дискредитацію МВС. А автора таких чуток охрестив «клієнтом Генпрокуратури й СБУ». У контексті політичної кризи Цушко поскаржився також, що в МВС продовжують телефонувати із вказівками, що через дестабілізацію посилилося чиновницьке зловживання на місцях, мовляв, «почали ловити у мутній воді рибку», а ще: «європейці скасували святкування Дня Європи в Україні – це ганьба». Але найсенсаційнішим повідомленням Цушка стало те, що в МВС знову надійшли заявки на проведення багатотисячних акцій протесту в Києві. Міністр не зізнався, яка з сторін конфлікту їх готує. Повідомив лише, що заради спокою в столиці з регіонів прибуло близько двох тисяч міліціонерів. Міліція – на посиленій варті. Це теж тривожить, у контексті розмов про можливість силового сценарію. Цушко заспокоює: «МВС не застосовуватиме силові дії, але й не дозволить це нікому іншому». Заспокоює? Чи попереджає…
Очільники Генпрокуратури й СБУ тим часом проігнорували виклик до парламенту. Олександр Мороз пообіцяв уже сьогодні їм «нагадати Конституцію». Коаліціянти звернулися до Рахункової палати перевірити використання СБУ бюджетних коштів. Бо, за словами Мороза, спецслужби прослуховують державних посадовців і стежать за кожним кроком членів ЦВК. «Це жандармерія чи СБУ?» – додав спікер.
Дочекатися рішення Конституційного Суду і припинити переговори про дострокові вибори закликав коаліціянтів і вчорашній опозиціонер Сергій Головатий. А якщо вже проводити вибори, то, на його думку, разом з референдумом про довіру Ющенкові, наслідком якого може бути відставка Президента.

Не домовилися
…Після тригодинної розмови Ющенка і Януковича, на якій також були Іван Плющ із Миколою Азаровим, два Віктори до преси не вийшли, як це було 4 травня. Прем’єр мовчки залишив Секретаріат Президента. Це теж насторожує.
Янукович запропонував Ющенкові продовжити роботу переговорників на день-два. Дату виборів назвуть після остаточних домовленостей. Про це повідомив Плющ. «У нас проблем більше, ніж ми уявляли. Залишаються такі позиції, які без вдосконалення конституційного поля вирішити неможливо», – зазначив секретар РНБО. Чи лише про це розмовляли президент із прем’єром понад три години за зачиненими дверима?