За свободу треба поборотися

З 14 до 19 травня на запрошення уряду України з візитом у нашій країні перебуває Спеціальний доповідач ООН з питань захисту та поширення права на свободу слова Амбеї Лігабо.

Аби достеменно вивчити стан справ із правами громадян та свободою слова в Україні, Спеціальний доповідач ООН зустрічається з високими посадовцями, правозахисниками, представниками неурядових організацій та професійних спілок нашої країни. Оскільки кенієць Амбеї Лігабо до свого призначення на посаду Спеціального доповідача з питань захисту та поширення права на свободу слова був відомим у своїй країні журналістом і письменником, він не міг не зустрітися зі своїми українськими колегами.

Розмова у Національній спілці журналістів вийшла не тільки змістовною та різноплановою, а й професійною. Тон їй задав голова НСЖУ Ігор Лубченко, який розповів про ситуацію зі свободою слова в українських ЗМІ, навівши приклади утисків із боку влади, які особливо посилилися після виборів 2006 року, внаслідок яких до керма у багатьох регіонах прийшли недосвідчені й не завжди компетентні люди. Такі керівники, незалежно від партійної приналежності, поводять себе із журналістами місцевих ЗМІ не як партнери, а як господарі, диктуючи, скільки та якої слід подавати інформації тощо. Випадки такі, на жаль, не поодинокі. Але лише в Апостоловому на Дніпропетровщині порушили кримінальну справу проти новообраної керівниці райради за перешкоджання професійній діяльності журналістів, після того, як вона зажадала від редакторки, аби та носила до неї шпальти на вичитку перед здаванням їх до друкарні.

Присутні на зустрічі представники державних, комунальних, приватних та комерційних ЗМІ зійшлися на тому, що в Україні ще досить часто журналістам доводиться зустрічатися із перешкодами, які влаштовують чиновники під час збирання ними потрібної інформації, що практично призводить до порушення прав громадян на свободу слова. Представники влади, на жаль, ніяк не можуть звикнути до того, що завдання ЗМІ інформувати, а не агітувати. Та й самі журналісти, за влучним висловом одного з присутніх, не витримали випробування грошима і втратили дух корпоративності, а нерідко не позбулися «совкових» мислення та методів роботи. Все це й дозволяє теж далеким від демократичних засад українським політикам і чиновникам грубо тиснути на журналістів і видання.

Вислухавши усіх, Спеціальний доповідач ООН розповів про діючі програми підтримки свободи слова по всьому світу і пообіцяв ширше залучати до них представників українських ЗМІ.

За результатами свого візиту до нашої країни пан Лігабо представить свій звіт та рекомендації на сесію Ради ООН з прав людини.