Нові ігри по середах

Хокей матиме свою Лігу чемпіонів

Сімнадцять мільйонів призових
Найшвидша гра сучасності близька до того, щоб таки здійснити давню мрію її численних симпатиків про організацію повноцінних клубних змагань на континентальному рівні. За словами Рене Фазеля, президента Міжнародної федерації хокею, Ліга чемпіонів має стартувати вже восени наступного року. «Ми деталізуємо і шліфуємо грандіозний проект з призовим фондом, що становить 16,9 мільйона швейцарських франків», – уточнив головний функціонер світового хокею. Його попередньо підтримали керівники всіх основних національних федерацій. Зацікавлені в матеріалізації ідеї і спонсори: чітка система проведення змагань і безпосередня участь в проекті великих телекомпаній гарантує результативність реклами та високу віддачу вкладених інвестицій.

Прем’єра з тридцятьма учасниками
«Батьки» світового хокею не стали вигадувати велосипеда і скористалися багаторічними напрацюваннями футбольної євроліги. Фактично вони скопіювали популярний проект, узявши за основу структуризацію і календарність футбольних перегонів. По-перше, хокейні матчі також відбуватимуться в середу, що дасть змогу розмежувати внутрішні та міжнародні змагання найвищого рангу. По-друге, клуби матимуть свій рейтинг і, відповідно до нього, розподілятимуться на групи різного рівня. Передбачені кваліфікаційні та основні раунди, переможці котрих поступово долатимуть турнірний шлях, який завершиться стиковими поєдинками за системою плей-оф з вибуванням невдахи після кожного турнірного циклу. Очікується, що євроліговий сезон триватиме з вересня по січень включно і в ньому будуть задіяні тридцять провідних колективів.

Грошова спокуса від телевізії
Участь в євролізі – справа добровільна. Проте – вигідна. Бонусні гроші, як стверджують організатори, отримають всі команди. Звісно, в різних обсягах. Найбільша частка призового фонду піде на преміювання дванадцяти учасників групових турнірів. А головний грошовий приз, за попередньою інформацією – майже половина всієї суми, дістанеться чемпіонові Європи серед клубів. Організатори євроліги запевняють, що розміри призових можуть зрости вже після прем’єрного сезону. Якщо телекомпанії отримають очікуваний прибуток від трансляцій змагань і реклами. До речі, саме завдяки телебаченню набув особливої популярності та став по-справжньому прибутковим і футбольний аналог. «Оскільки без гарантованої телеаудиторії прогрес хокею неможливий, то кращого союзника, ніж телекомпанії, нам не знайти», – переконаний Рене Фазель.

 

Система Ліги чемпіонів

Перший
кваліфікаційний раунд
Чемпіони 18 країн, які посідають 7-24 місця в клубному рейтингу Міжнародної федерації хокею.
Шість груп по три команди в кожній, одноколові турніри в одному місті.

Другий кваліфікаційний раунд
Шість переможців попереднього циклу і шість других номерів з національних чемпіонатів Швеції, Фінляндії, Росії, Чехії, Словаччини та Швейцарії визначать шістьох учасників наступного раунду за підсумками стикових двобоїв з роз’їздами (матчі на своєму і чужому майданчиках).

Груповий раунд
Шість переможців стикових двобоїв і шість чемпіонів з країн «великої шістки» (Швеція, Фінляндія, Росія, Чехія, Словаччина, Швейцарія) будуть розподілені на чотири рівнозначні групи і за підсумками двоколових змагань з роз’їздами визначать півфіналістів.

Стиковий раунд
Матчі в півфіналах (між переможцями групового раунду) і в фіналі (між переможцями півфіналів) будуть двоколовими (вдома і на виїзді).