За мандатами – шикуйсь!

Президент призупиняє дію свого указу про розпуск парламенту. Але дострокові вибори таки відбудуться

Дострокові парламентські вибори в Україні таки будуть. І що цікаво: задля цього навіть не обов’язково чекати на вердикт Конституційного Суду щодо легітимності указу чи то пак указів президента про розпуск Верховної Ради п’ятого скликання. Для виходу із глухого кута, виявляється, достатньо чоловічої розмови за зачиненими дверима двох Вікторів. Залишилося владнати кілька «дрібниць», як-от: розглянути пакет законопроектів. Прикметно, що зробити це має розігнаний (нібито) парламент. У зв’язку з цим глава держави погодився навіть призупинити дію свого указу про розпуск Верховної Ради. Узяти участь у законотворчості зголосилися й ті народні обранці, котрі вже встигли оголосити про припинення своїх повноважень, себто бютівці та нашоукраїнці.
Упродовж вихідних та вчорашнього дня робоча група, до складу якої увійшли представники усіх парламентських фракцій, намагалася знайти компромісні рішення щодо ключових питань. А це передусім – законодавче забезпечення проведення дострокових виборів, внесення змін до Конституції щодо повноважень президента, Кабінету Міністрів і парламенту. Не останню роль також відіграватимуть пункти про зміни до законів про статус народного депутата та про вибори депутатів. І звісно ж – закон про імперативний мандат. Це, щоб надалі убезпечитись від фракційних перебіжчиків.
Одним із найдразливіших є питання, коли саме український люд обиратиме достойників. Зрозуміло, що від вказаної у президентському указі (другому) дати – 24 червня – доведеться відмовитися. Повноважні представники опозиційних сил – що БЮТу, що «Нашої України» – ледь не в один голос запевняють, що вибори мають відбутися не пізніше 8 чи 15 липня.
У коаліціянтів же свої резони. Вони вважають, що найліпше голосується восени, тому й пропонують вересень, а то й жовтень. Воно й не дивно, адже саме з 1 вересня уряд Януковича планує підвищити пенсії та зарплати бюджетникам. Для електорату це вельми промовистий аргумент.
Щоправда, у таборі колишніх антикризовиків далеко не усім кортить долучитися до дострокових виборів. Навіть серед регіоналів є дійові особи, які ставлять під сумнів доцільність цієї «витівки». І це при тому, що всі останні соцдослідження засвідчують беззастережну перевагу Партії регіонів. Комуністи до ідеї дочасних парламентських перегонів хоч і ставляться дещо скептично, проте запевняють, що без мандатів не залишаться.
Найскрутніше соціалістам. Є серйозні побоювання, що 3-відсотковий бар’єр цього разу виявиться для них зависоким. Вочевидь, добре це розуміє і багаторічний керманич СПУ Олександр Мороз. На вчорашньому круглому столі в Українському домі він заявив: «Навіщо даремно витрачати бюджетні гроші, морочити людей, дурити їх нібито потрібними чесними виборами, якщо вони знають, що голоси знову будуть пораховані інакше, навіщо руйнувати економіку, ризикувати державою задля бізнесової вигоди кількох усім відомих персонажів». У цих словах легко вгадується неприхована образа. На кого? На партнера (поки що) по коаліції. Недарма ж Мороз запропонував провести переговори щодо створення альянсу між Партією регіонів та «Нашою Україною»: «Якщо домовитесь – проблем немає, ми вийдемо з коаліції, звільнимо для вас таку перспективу. Це дешевше, скоріше, а головне – це буде відверта, зрозуміла для виборців справа», – зазначив спікер. Ще він запропонував скасувати «усе, що було видано з 2 квітня», або «якщо йти на вибори, то йти одночасно на вибори і парламенту, і президента, але перед цим змінивши законодавство».