Законодавство підтримує рейдерів?

Не встигли в цьому році прийняти зміни до Закону України «Про бюджет», як його вже почали виконувати, і з таким натхненням, що столиця має всі шанси залишитися без соціально-культурного життя.

Мова йде про статтю 118 Закону України «Про бюджет». Стаття закону передбачає рівні права між приватними та соціальними структурами на оренду нежитлових приміщень на конкурсній основі. Умови дуже прості: хто більше запропонує грошей за оренду – той і виграв конкурс.
Під «удар» закону потрапила Молодіжна громадська організація «Галерея Ра», яка вже 14 років розташована в підвальному приміщенні будинку 32, що на вулиці Богдана Хмельницького. «Ми багато років реалізовували різні соціальні проекти, – говорить директор «Галереї Ра» Андрій Триліський, – відкрили безплатні арт– та фотошколи для обдарованих дітей, а тепер потрапили під одну із рейдерських схем. Відібране у нас приміщення з часом буде приватизовано і продано за зовсім інші кошти. Хто в цій схемі в долі, я не знаю».
Програвши конкурс, Андрій Триліський має намір продовжувати боротьбу в залі суду. За його словами, на це є серйозні підстави – порушення основної умови конкурсу. «Ми запропонували орендну ставку – 50 гривень за квадратний метр, – говорить він, – а коли отримали результати конкурсу, то на офіційному сайті Шевченківської райради побачили, що наші конкуренти запропонували ту ж суму, і виграли». Таким «непорозумінням» у цифрах зацікавилось Головне управління у справах сім\'ї та молоді Київміськдержадміністрації, після чого сума, запропонована конкурентами «Галереї Ра» за приміщення під офіс, зросла у півтора рази.
«Те, що відбувається з «Галереєю Ра» – просто непорядність депутатів Шевченківської райради, – говорить начальник Головного управління у справах сім\'ї та молоді, депутат Київради Сергій Березенко. – Питання щодо формування подібних законів повністю під опікою Кабміну, але депутати райради, розуміючи недосконалість цього закону, могли б просто не включати цю галерею до списку на конкурс. Ніколи в житті громадська організація конкурс на оренду не виграє через брак коштів, і всім це зрозуміло. А загалом, технічно конкурс було проведено чітко, і неясність у цифрах на веб-сайті списано на технічну помилку. Єдиний шанс залишити приміщення за галереєю, це якщо інший претендент відмовиться від приміщення сам».