Прадавній липі лікували рани

Учора біля найстарішої липи Києва, яку ще в 1635 році посадив Святитель Петро Могила, зібралося багато людей. Журналісти,  мешканці сусідніх будинків, іноземні туристи  спостерігали за цікавим дійством – лікуванням дерева. Працівники  Київського еколого-культурного центру  у відрах змішували столярний клейстер з тирсою і пломбували цією смолою дупла.
Керівник центру Володимир Борейко розповів «Вечірці», що методику рятування старих дерев розробили фахівці університету імені  Т.Г. Шевченка і вона є найкращою. «Торік ми  таким чином  продовжили  життя   двадцяти  чотирьом  деревам. Восени, приміром, залатали  дупла чотиристарічному дубу Тараса  Шевченка,  лікували трьохсотрічний   каштан та семисотрічний дуб Крейстера на вулиці Осиповського, – розповів Володимир Борейко. – А всього в Києві росте 35 дерев-старожилів і за всіма ми наглядаємо».
Щоправда, цій   справі знайшлися  супротивники. Завідувач кафедри ландшафтної архітектури аграрного університету Анатолій Кушнір вважає, що  пломбування дупел може вкоротити віку липі.
«Треба лише обрізати сухі гілки в кроні, замінити ґрунт  біля кореневища, а самі дупла почистити від  води та  бруду, зробити дренажі. Закупорювання ж, на мою думку, прискорить процес гниття, яке знищує дерево. До речі,   знаменитий  тисячолітній дуб  у Холодному Яру  на Черкащині, стоїть і понині», – сказав  Анатолій Кушнір, зауваживши, що тому дупла не закупорювали.